Шановані ЗМІ мають оголосити бойкот Терехову – журналістка Соколовська

Яніна Соколовська: Терехові можуть дозволити собі все. І далі, на жаль, буде
Фото: Янина Соколовская / Facebook
Секретар Харківської міськради та в.о. мера міста Ігор Терехов на запитання журналіста повернувся до нього спиною, а охорона застосувала до репортера силу, написала на своїй сторінці у Facebook журналістка й політична експертка Яніна Соколовська.

"Водночас відбулося це якраз під час зустрічі самого Ігоря Терехова із жителями одного з мікрорайонів Харкова, де, як оголошували її організатори, "можна буде поставити всі ваші запитання". Однак, схоже, до такої категорії не належало пряме запитання журналіста RegioNews Іллі Колтунова про те, як Терехов збирається увічнювати пам'ять [померлого мера міста] Геннадія Кернеса і чому досі нічого для цього не було зроблено. І хай би топчиновник банально уникнув відповіді, як таке досить часто роблять його колеги-можновладці. Але в цьому разі за справу активно взялася охорона Терехова, яка будь-якими способами, зокрема із застосуванням сили, не підпускала журналіста до шефа, що тікав від нього", – описала подію Соколовська.

Вона заявила, що такі дії підпадають під ст. 171 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

"Я б здивувалася з усього цього, але який сенс обурюватися, якщо таке наперед зрозуміло? Як і абсолютно передбачувано, що влада всіх мастей на це ніяк не відреагує зовсім. Адже Терехов – її, влади, ставленик. Зрозуміло, що земля (точніше, виборчий ґрунт) іде в нього з-під ніг. Ще зрозуміліше, що винуватим у кривизні всього того, що він робить, має бути дзеркало, тобто журналісти. Тому на кого ж іще йому нападати? У нормальному журналістському середовищі після такого інциденту спогад про Терехове зник би зі сторінок усіх шанованих видань, а також із телеекранів й інтернет-ресурсів аж до соцмереж – йому б оголосили бойкот. І ситуацією зайнялися б серйозно правоохоронці. Але цим структурам найчастіше на журналістів наплювати (подивимося, що ще буде із заявою потерпілого журналіста в поліцію) – терехові можуть дозволити собі все. І далі, на жаль, буде", – підсумувала журналістка.

Контекст:

Кернес обіймав посаду мера Харкова із 2010 року. На місцевих виборах, які проводили 25 жовтня 2020 року, його переобрали знову, він набрав 60,34% голосів виборців. Кернеса оголосили мером Харкова без складення присяги (у цей час він лікувався в Німеччині).

У ніч на 17 грудня 2020-го Кернес помер від ускладнень, спричинених коронавірусною інфекцією. Син Кернеса Данило розповів, що після поранення, яке харківський градоначальник дістав 2014 року, у нього слабка легеня – її тоді "прошила" куля. Із цим пов'язували тяжкий перебіг хвороби.

Позачергові вибори мера Харкова відбудуться 31 жовтня 2021 року. До обрання нового міського голови обов'язки мера тимчасово виконує секретар міськради Ігор Терехов.