Шмигаль доручив перевірити, як зберігають селітру в Україні

Прем'єр-міністр очікує на звіт до 15 вересня
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив перевірити, у яких умовах зберігають аміачну селітру в Україні насипом, а також на виробництві кальцієвої селітри, комплексних і рідких матеріальних добрив.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль доручив до 15 вересня перевірити умови зберігання аміачної селітри. Доручення дали після вибуху увечері 4 серпня в порту Бейрута, написано в повідомленні пресслужби Кабміну 6 серпня.

Шмигаль доручив провести позапланові перевірки дотримання законодавства у сфері охорони праці, техногенної і пожежної безпеки в суб'єктах господарювання, які зберігають аміачну селітру насипом і використовують її під час виробництва кальцієвої селітри, комплексних і рідких матеріальних добрив.

Доручення прем'єр-міністр України адресував міністру інфраструктури України Владиславові Криклію, голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколі Чечоткіну, в.о. голови Державної служби України з питань праці Віталієві Сажиєнку, голові Національної поліції України Ігореві Клименку, головам обласних і Київської міської державної адміністрацій.

Україна 5 серпня запропонувала надати посильну допомогу Лівану у зв'язку з вибухом у порту Бейрута. За словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, уже надійшов запит від ліванської сторони, що саме зараз найбільше потрібно. Він також сказав, що "Україна допоможе Лівану, чим зможе".

Потужний вибух у порту Бейрута стався увечері 4 серпня. У прилеглих до порту районах столиці Лівану пошкоджено або зруйновано багато будинків. Агентство Reuters писало з посиланням на очевидців, що вибух був такої сили, що його відчули навіть мешканці столиці Кіпру Нікосії, розташованої майже за 200 км від Бейрута. Телеканал Al Jazeera повідомив, що вибуховою хвилею автомобілі закинуло на дах заводу на висоту приблизно третього поверху.

Жертвами стало щонайменше 135 осіб, ще приблизно 5 тис. поранених і десятки зниклих безвісти.

Губернатор ліванської столиці Марван Аббуд розповів, що внаслідок вибуху без даху над головою залишилося до 300 тис. людей. Він оцінив збитки від події у $3–5 млрд.

За попередньою інформацією, вибух стався на складі аміачної селітри після пожежі, спричиненої зварювальними роботами.

За даними Reuters, влада Лівану ігнорувала пропозиції митниці про реекспорт або продаж 2750 тонн аміачної селітри, конфіскованої із судна Rhosus у порту Бейрута. Як розповів співрозмовник агентства, команда інспекторів попередила, що, якщо селітри не вивезти, "у повітря може злетіти весь Бейрут".

Судно Rhosus належить російському бізнесмену Ігореві Гречушкіну. 2014 року воно транспортувало аміачну селітру в одну з африканських країн, але через борги вантаж конфіскували в Бейруті.