Шмигаль озвучив п'ять кроків, які допоможуть Україні "спокійно" пройти опалювальний сезон

Шмигаль розповів про підготовку до опалювального сезону
Фото: kmu.gov.ua
Кабінет Міністрів України розробив план із п'яти кроків, який має сприяти безпроблемному проходженню опалювального сезону. Про це 30 вересня на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад при президенті України повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, інформує сайт Кабміну.

План "дозволить стабілізувати тарифне питання і спокійно пройти опалювальний сезон", підкреслили в уряді. 

За словами Шмигаля, "ціна на газ на європейських хабах уже сягнула майже 30 грн за 1 м&³3; через енергетичну війну, яку розв'язала проти всієї Європи Російська Федерація, щоб ввести в експлуатацію "Північний потік – 2".

Прем'єр окреслив кроки так:

  1. установлення фіксованої ціни на газ (Шмигаль пообіцяв, що його вартість "для більшості українців" не буде вищою за 8 грн за 1 м&³3;);
  2. накопичення 19 млрд м&³3; газу в підземних газових сховищах "для стабільного проходження зими";
  3. внесення змін до держбюджету і збільшення програми субсидій на 12 млрд грн;
  4. зниження ціни на електроенергію з 1 жовтня до 1,44 грн за кВт/год (Шмигаль заявив, що нововведення торкнеться 80% сімей).

П'ятим пунктом він назвав те, що тепер тарифи на тепло і гарячу воду затверджує місцева влада, "яка в більшості володіє комунальними підприємствами з виробництва тепла". Шмигаль вважає, що такий крок "мотивує місцеву владу" вкладати кошти в енергоефективність та модернізацію об'єктів теплокомуненерго.

Контекст:

29 вересня міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов повідомив про 99-відсоткову технічну готовність до початку опалювального сезону.

Зазвичай опалювальний сезон в Україні починається в середині жовтня.