Шуляк про депутата-колаборанта Ковальова: Для всіх нас це болюча і страшна історія, наша відповідальність

Шуляк вважає, що з історії з Ковальовим треба зробити правильні висновки
Фото: Слуга народу / Facebook

Історія з колишнім народним депутатом України Олексієм Ковальовим, якого до його смерті підозрювали в колабораційній діяльності, – "болюча історія" для "Слуги народу", заявила голова партії, нардепка Олена Шуляк "Українській правді" в інтерв'ю, яке опублікували 1 травня.

"Олексій Ковальов – для всіх нас болюча і страшна історія. Звичайно, це наша відповідальність. І хоча я не мала жодної дотичності до формування списків людей, які тоді висувалися [в народні депутати], але як очільниця партії зараз я беру на себе цю відповідальність, тому що саме наша партія таку людину делегувала", – сказала вона.

Голова "Слуги народу" вважає, що для її партії "це не просто велике розчарування, це більше, ніж розчарування".

"Головне – зробити правильні висновки, щоб таких людей було менше, неважливо, у Верховній Раді чи в обласній раді, у міській раді чи в сільській", – пояснила Шуляк.

Контекст:

У середині квітня 2022 року ЗМІ з'ясували, що нардеп Ковальов перебував в окупованій Голій Пристані Херсонської області, яка входить до його виборчого округу, до того ж вирушив туди 28 лютого, за чотири дні після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 12 квітня до нього додому приїжджали російські військові, провели обшук і "після спілкування поїхали". Він запевняв, що залишається "проукраїнським політиком" та "не зраджував інтересів держави".

28 квітня партія "Слуга народу" зупинила членство Ковальова у своїй фракції у ВР. 3 травня стало відомо, що Ковальова виключили із фракції.

8 червня Ковальов у Facebook розповів про участь у зустрічі з першим заступником адміністрації президента РФ Сергієм Кирієнком і заявив, що "Росія назавжди" в Херсонській області. За інформацією Офісу генпрокурора, він також організував вивезення солі й зерна до РФ.

4 липня окупаційна влада призначила Ковальова "віцепрем'єром із сільського господарства" в "уряді" Херсонської області.

6 липня Ковальову оголосили про підозру в держзраді й підтримці держави-агресора. 15 липня пресслужба Держбюро розслідувань України повідомила, що суд обрав Ковальову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, його оголосили в розшук. На майно екснардепа наклали арешт.

Увечері 28 серпня з'явилися повідомлення про ліквідацію Ковальова. Депутат Херсонської облради Сергій Хлань заявляв, що його вбили в Залізному Порту. Водночас військовий журналіст Андрій Цаплієнко написав, що колаборанта зарізали в його будинку в Голій Пристані. Смерть Ковальова підтвердив Слідчий комітет РФ.

У січні 2023 року Ковальова позбавили мандата народного депутата "у зв'язку зі смертю".