Швеція офіційно приєдналася до "коаліції дронів" для України

Швеція виділила Україні €10 млн на закупівлю безпілотників, зазначили у шведському уряді
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)

Швеція увійшла до складу коаліції з 11 країн, які займаються спільними закупівлями безпілотників для України. Про це 11 липня повідомляють на сайті шведського уряду.

Зазначають, що 10 липня у Вашингтоні, де відбувається саміт НАТО, відповідну угоду підписав глава міноборони Швеції Пол Юнсон.

"Дрони стали важливою частиною сучасної війни й мають величезне значення для України, щоб мати змогу зупиняти атаки [країни-агресора] Росії, насамперед на землі, і збирати інформацію на полі бою. Разом з іншими країнами ми підтримуватимемо Україну в "коаліції безпілотників" щодо закупівель, постачання та навчання пілотів дронів", – наголосив він.

Окрім Швеції, до "коаліції дронів" входять Австралія, Канада, Данія, Естонія, Німеччина, Литва, Нідерланди та Польща, а очолюють її Великобританія та Латвія, розповіли у шведському уряді.

Там зазначили, що раніше Швеція виділила Україні €10 млн на закупівлю безпілотників.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року українська армія стала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдання ударів по ворогу. Для цього використовують як безпілотники власного виробництва, так і ті, що придбали на Заході й передали західні партнери.

Як поінформувало міноборони Латвії 5 липня, зараз до "коаліції дронів" входить 14 країн: Україна, Латвія, Великобританія, Австралія, Данія, Франція, Естонія, Італія, Канада, Литва, Нідерланди, Польща, Німеччина та Швеція. Загалом її члени вже зібрали понад €500 млн.