Сійярто заявив, що Угорщина не зможе підтримувати трансатлантичну та євроінтеграцію України через закон про освіту

Сійярто стверджує про існування "небезпеки" для угорських шкіл на Закарпатті
Фото: EPA
Угорщина не має наміру підтримувати євроатлантичну та європейську інтеграцію України через закон про освіту. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 24 березня після зустрічі з помічницею генсека ООН із прав людини Ілзе Брандс Керіс, написав він у Facebook.

Сійярто нагадав, що Угорщина приймає українських дітей у школи й дитсадки, і заявив, що водночас "99 угорських початкових і середніх шкіл в Україні опинилися під загрозою закриття через український закон про освіту".

"Із 2015 року в Україні ухвалили низку законів, які крок за кроком порушували й скорочували права меншин, пов'язані з використанням рідної мови. Останні вісім років нам постійно обіцяла українська влада, що вирішить цю проблему, але насправді нічого не зробила. Я дав зрозуміти Ілзе Брандс Керіс, що Угорщина за жодних обставин не зможе підтримувати трансатлантичну та європейську інтеграцію України, доки угорські школи на Закарпатті у небезпеці", – написав політик.

Контекст:

Відносини Києва і Будапешта погіршилися після ухвалення в Україні у 2017 році закону "Про освіту". Відповідно до норм цього документа, розширюють використання державної мови у шкільному навчанні. Угорщина висловила занепокоєння через майбутнє угорської меншини в Україні.

Українська сторона пояснювала, що в угорських школах на Закарпатті українську мову викладали у таких мізерних обсягах, що після закінчення школи більшість молодих угорців практично її не розуміють. Отже, у них виникають проблеми під час вступу до українських університетів і пошуків роботи.

Також в Угорщині вважали неприйнятним ухвалений у 2019 році закон про функціонування української мови як державної. Сійярто казав, що цей закон порушує права угорської меншини в Україні.

Із 2017 року Угорщина, зокрема, блокує засідання комісії Україна – НАТО на найвищому рівні. Водночас генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив у березні 2023 року про намір провести засідання комісії у квітні, незважаючи на заперечення Будапешта.