Сікорський прокоментував повідомлення про його конфлікт із Зеленським

Сікорський пояснив, що сталося під час його візиту в Україну
Фото: EPA

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський прокоментував в ефірі "Польського радіо" конфлікт із президентом України Володимиром Зеленським під час їхньої зустрічі у вересні, пише 3 жовтня "Українська правда".

Він наголосив, що в його країні є національний консенсус щодо ексгумації жертв Волинської трагедії. Він додав, що ексгумації домагається, зокрема, президент Польщі Анджей Дуда, а також спікер Сейму Шимон Головня і глава міноборони Владислав Косіняк-Камиш. 

Журналістка радіостанції нагадала, що Україна не погоджується на ексгумацію польських жертв, але дозволила ексгумацію солдатів вермахту. Сікорський зазначив, що під час переговорів у Києві дістав запевнення, що питання ексгумації жертв Волинської трагедії врегулюють.  

Ведуча запитала, чи справді дійшло до конфлікту на зустрічі між ним і Зеленським у Києві, про що повідомляли медіа. Сікорський на це відповів: "Я справді можу поставити питання руба. Подивимося за їхніми вчинками".

16 вересня польське видання Onet повідомило, що атмосфера розмови президента України Володимира Зеленського й міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, яка відбулася в Києві 13 вересня, "була напруженою, можна було навіть говорити про сварку". 

Конфлікт підтвердили джерела "Європейської правди", проте вони покладають провину на Сікорського. Сікорський свідомо кілька разів провокував українську сторону на конфлікт, заявив один із високопоставлених урядовців. Зокрема, Сікорський сказав, що Україні не варто розраховувати на швидкий вступ у ЄС і що це питання щонайменше 10 років.

Контекст:

Волинська трагедія (у польській історіографії – Волинська різанина) – низка взаємних етнічних чисток, які в роки Другої світової війни на Волині проводили Українська повстанська армія з одного боку, а Армія Крайова й інші польські формування – з іншого. Точна кількість жертв невідома. Вважають, що жертвами чисток стало 25–100 тис. поляків і від кількох тисяч до 24 тис. українців.

2016 року Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом. Верховна Рада ухвалила заяву, у якій назвала рішення польського Сейму некоректною оцінкою трагічних подій. 2019 року президент Польщі Анджей Дуда заявив, що події 1940-х років на Волині були "не війною між Польщею й Україною, а просто етнічною чисткою, просто мова йшла про те, щоб поляків із цих територій видалити".

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну Дуда і Зеленський заявляли, що в історії відносин двох країн розпочався новий етап й "історичні питання видаються дрібними".

У липні 2024 року Косіняк-Камиш заявив, що без урегулювання "волинського питання" Україна не вступить у Євросоюз. У серпні прем'єр Польщі Дональд Туск сказав, що той мав рацію, але й "не відкрив Америки". "Україна не буде членом ЄС без згоди Польщі. Україна повинна відповідати стандартам, а вони різноманітні", – додав він.