Семеро із 35 рекомендованих до призначення в антикорупційний суд кандидатів – у списку "негідних" – Transparency International

ВРП рекомендувала призначити в антикорупційний суд і апеляційну палату цього суду 35 суддів
Фото: pexels.com

Судді Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віктор Маслов, Оксана Олійник, Валерія Чорна, а також адвокат Сергій Мойсак, які претендують на посади суддів Вищого антикорупційного суду та апеляційної палати, у списку "55 негідних" претендентів, який склали громадські організації, повідомляє Transparency International Ukraine.

Семеро із 35 кандидатів, яких Вища рада правосуддя подасть на затвердження президенту для роботи у Вищому антикорупційному суді апеляційної палати цього суду, були у списку "55 негідних" претендентів, який склали громадські організації. Про це повідомила прес-служба організації Transparency International Ukraine 18 березня.

У цьому списку судді Інна Білоус, Андрій Біцюк, Володимир Воронько, Віктор Маслов, Оксана Олійник, Валерія Чорна, а також адвокат Сергій Мойсак.

"Загалом ВРП цікавилася досвідом у кримінальному судочинстві, причинами низьких доходів і рівнем стресостійкості. Серед іншого, рада мала питання і до тернопільської судді Білоус, яка виносила рішення про заборону мирних зібрань під час Революції гідності... Водночас члени ВРП вирішили оминути питання квартири за 2,4 млн грн, яку у 2016 році придбала матір судді Чорної", – заявили в організації.

У "списку негідних" також кандидат на посаду судді, викладач Володимир Цікало, однак рішення щодо його кандидатури ВРП ухвалить 28 березня.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду України ухвалили в червні 2018 року. Конкурс на 27 посад у новому суді і на 12 посад у його апеляційній палаті було оголошено 2 серпня.

Документи подали 342 юристи. До іспитів було допущено 270. Із них 113 осіб успішно склали іспит.

9 січня експерт Центру протидії корупції Анастасія Красносільська повідомляла, що представники громадських організацій виявили 55 недобросовісних претендентів у списку 113 кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду.

Після інтерв'ю, які проводили міжнародні експерти, залишився 71 кандидат.

Із них ВККС 6 березня за рейтингом відібрала 27 кандидатів на посади суддів Вищого антикорупційного суду і 12 – на посади суддів апеляційної палати.

18 березня ВРП ухвалила рішення внести подання президенту України Петрові Порошенку про призначення 25 суддів на посади суддів Вищого антикорупційного суду та 10 суддів апеляційної палати цього суду. Водночас Вища рада правосуддя ухвалила рішення відкласти до 28 березня розгляд питання про внесення подання про призначення Сергія Боднара та Володимира Цікала в апеляційну палату Вищого антикорупційного суду, а Маркіяна Галабали та Євгена Крука – на посади суддів ВАКС.