Син Кернеса показав повістку на допит і пообіцяв розповісти про реалізований план захоплення влади у Харкові

Кирило Кернес збирається прийти на допит
Фото: Кирило Кернес / Facebook

Син колишнього мера Харкова Геннадія Кернеса, депутат Харківської обласної ради Кирило Кернес повідомив 29 листопада у Facebook, що його на 4 грудня викликали на допит у поліцію в Київ.

Кернес-молодший показав повістку і її корінець, на яких указано, що його допит як свідка планують проводити о 16.00, йому треба прибути у кабінет заступника начальника відділу Головного слідчого управління Нацполіції.

"Я радий, що правоохоронні органи готові провести об'єктивне розслідування. 4 грудня їм буде надана вся необхідна документація, яка підтверджує те, що група посадових осіб Харківської міської ради протягом вересня – грудня 2020 року розробила й реалізувала план захоплення влади в Харкові", – написав Кирило Кернес.

В оприлюдненому 27 листопада інтерв'ю "Главкому" Кирило Кернес заявив, що, згідно з інформацією в медичній документації батька у німецькій клініці "Шаріте", низку рішень, які начебто було погоджено від імені Геннадія Кернеса, насправді ухвалювали без його участі. Син колишнього мера Харкова вважає, що це робили з метою захоплення влади у місті.

У грудні 2020 року депутатка Харківської міськради із фракції "Слуга народу" Аліна Мустафаєва звернулася до прокуратури із заявою, у якій стверджувала, що електронний підпис на поданні про обрання Ігоря Терехова секретарем міськради поставив не особисто Кернес, який на той момент був на лікуванні в німецькій клініці "Шаріте", а чиновники міськради. Обрання секретарем міськради дало можливість Терехову стати в.о. мера після смерті Кернеса.

11 січня 2021 року Мустафаєва опублікувала на своїй сторінці у Facebook відповідь обласної прокуратури, у якій ішлося, що правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 (підроблення документів) Кримінального кодексу України.

У мерії заявляли, що електронний підпис підробити неможливо.

Контекст:

Кернес обіймав посаду мера Харкова із 2010 року. На місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня 2020 року, його переобрали знову, він набрав 60,34% голосів виборців. Кернеса оголосили мером Харкова без складання присяги (у цей час він лікувався в Німеччині).

У ніч на 17 грудня 2020 року він помер від ускладнень, спричинених коронавірусною інфекцією. Син Кернеса Данило розповів, що після поранення, яке харківський мер дістав 2014 року, він мав слабку легеню – її тоді "прошила" куля. Із цим був пов'язаний важкий перебіг хвороби.

Після смерті Кернеса в місті провели вибори нового міського голови, які виграв Терехов.