Скіпальський: На посаду заступника Донецької облдержадміністрації й на місце губернатора директора автобази Януковича точно рекомендувала СБУ

Скіпальський: СБУ нівелювала всі запитання, які Кучма ставив щодо Януковича
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Служба безпеки України, підтримавши призначення екс-президента України Віктора Януковича на посаді заступника голови Донецької облдержадміністрації, а потім її голови, порушила принципи, розповів екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Екс-президента України Віктора Януковича призначили на посаду заступника голови Донецької облдержадміністрації, а потім її голови за рекомендацією Служби безпеки України. Про це в ефірі програми засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона на каналі "112 Україна" розповів екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

"На посаду заступника Донецької облдержадміністрації, а потім – на місце губернатора його (Януковича. – "ГОРДОН"), директора автобази, точно рекомендувала СБУ. Її керівництво звернулося до президента Кучми (другий президент України Леонід Кучма. – "ГОРДОН"), і той призначив. Потім дискусія була: мовляв, як же так, він такий-сякий... Але СБУ нівелювала всі запитання, які Кучма ставив. Свідомо чи ні, однак вони були, ці запитання. Отже, СБУ до висунення Януковича причетна: порушила принципи і підтримала цю людину", – заявив Скіпальський.

Скіпальський: Закон про люстрацію – абсолютно російська спецоперація, мета якої – вибити із гри професіоналів. Читайте повну версію інтерв'ю

Янукович із серпня 1996 року до травня 1997 року був заступником голови Донецької ОДА, а із травня 1997 року до листопада 2002 року – її головою.

Його обрали президентом України у 2010 році. У лютому 2014 року в розпал масових багатотисячних протестів утік до Росії. 22 лютого 2014 року Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори.

В Україні проти Януковича відкрито кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу. Щодо нього застосовують процедуру заочного засудження.