"Слава Київській Русі, Малоросія, смокчи!" "Нацкорпус" приїхав на "базу бойовиків Киви" в Києві, на місці чергує поліція

Поліція перевіряє інформацію про "зібрання невідомих"
Фото: kyiv.npu.gov.ua

Нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива заявив про зрив спортивних змагань організації "Патріоти – За життя" і звинуватив лідера "Нацкорпусу" Андрія Білецького у використанні неповнолітніх у конфлікті.

Представники "Національного корпусу" прийшли до огородженої території у Тверському тупику в Києві, де були члени організації нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви "Патріоти – За життя". "Нацкорпус" веде стрім у YouTube.

За заявою голови "Нацкорпусу" Андрія Білецького, за парканом було приблизно 100 "тітушок Киви", озброєних арматурою, яких "[голова політради ОПЗЖ Віктор] Медведчук за гроші звозить до Києва для провокацій і дестабілізації ситуації у країні".

"Національний корпус" блокує базу бойовиків у центрі Києва. Нам стало відомо, що силові загони під кураторством ОПЗЖ готуються дестабілізувати ситуацію в Україні. Під виглядом підтримки закритих телеканалів ZIK, "112 Україна" та NewsOne у Київ стягнули групи бойовиків", – заявили націоналісти в Telegram.

Вони намагалися зайти на територію і закидали людей за парканом фаєрами, але у відповідь полетіло каміння і прути. Згодом на місці з'явилася поліція.

"Ми тут, щоб "русский мир" видерся із цього глухого кута на волю. Нічого не змінилося порівняно із 2013–2014 роками", – заявив ведучий стріму.

На відеотрансляції видно, що поліція стоїть ланцюгом між активістами та парканом і час від часу виводить людей із-за паркану й саджає їх в автозаки. Активісти "Нацкорпусу" кричать образливі слова та гасла, зокрема: "Слава Київській Русі, Малоросія, смокчи!" 

Журналіст Андрій Павловський повідомляє в Telegram, що представники "Патріотів – За життя" запропонували розв'язати розбіжності на рингу.

Сам Кива в коментарі каналу NewsOne охарактеризував ситуацію так: "Повії ось цього ложкомийника Білецького, який системно намагається провокувати і деескалувати ситуацію у країні, нагнітає конфлікт, використовуючи малоліток. Ми не піддаємося на провокації дешевих повій".

За його словами, ГО "Патріоти – За життя" проводить збори і відбірковий турнір серед членів організації з боксу і триборства. "Це наша планова робота зі зміцнення фізичної підготовки до національного турніру. Це офіційно знятий зал, усіх людей зареєстровано, немає якихось порушень", – стверджує він.

Поліція повідомляє, що перевіряє інформацію про "зібрання невідомих" на перехресті вулиць Івана Павла II і Перспективної. На місце події скерували наряди поліції і слідчо-оперативну групу Печерського управління.

Це не перший конфлікт між націоналістами і організацією Киви. 27 серпня 2020 року Кива повідомив, що на трасі Київ – Харків розстріляли автобус із членами організації "Патріоти – За життя". Він заявляв про загиблих і викрадену людину, а потім спростував свої слова про жертви, уточнивши, що йдеться про чотирьох постраждалих. За твердженням нардепа, нападниками були члени "Національного корпусу" і полку "Азов".

У поліції інформацію про викрадення людини спростували і повідомили, що внаслідок нападу постраждало двоє членів організації "Патріоти – За життя".

У "Національному корпусі" заявили, що ні вони, ні полк "Азов" не мають стосунку до обстрілу автобуса, і закликали поліцію затримати самого Киву за "причетність до організації терористичного акту на трасі Київ – Харків".

Невдовзі після інциденту 14 нападників затримали у Красноградському районі Харківської області. Це жителі Дніпра віком від 18 до 33 років. Їм оголосили про підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство) і ч. 2 ст. 15, п. 1, п. 7, п. 12 ч. 2 ст. 115 (замах на вбивство двох і більше осіб із хуліганських спонукань, скоєний за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

За інформацією поліції, до нападу також причетні ще 35 осіб із Харкова, Дніпра та Полтави. Частину з них також затримали.

Київський райсуд Харкова відправив 16 підозрюваних у нападі на членів організації "Патріоти – За життя" під варту без альтернативи застави.