Службове підроблення та перевищення повноважень. ДБР відкрило два провадження щодо Гогілашвілі

ЗМІ повідомляли, що Гогілашвілі має російський паспорт, сам він стверджує, що з 2019 року є лише громадянином України
Фото: mvs.gov.ua

Державне бюро розслідувань розпочало два досудові розслідування щодо нещодавно звільненого з посади заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі. Про це у Facebook повідомив позафракційний нардеп, ексспікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Разумков також прикріпив відповіді ДБР та Офісу генерального прокурора на його депутатські звернення щодо Гогілашвілі.

У документі ДБР повідомило, що бюро розпочало досудове розслідування за фактом можливого перевищення ексчиновником службових повноважень (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України) під час перетину блокпоста в Донецькій області.

"Також Офіс генерального прокурора долучив наше звернення щодо можливого опору працівникові правоохоронного органу до відповідної кримінальної справи", – додав Разумков.

Друге розслідування проводять за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу (службове підроблення). Із якими документами воно пов'язане, не уточнюють.

"Ексзаступник міністра внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі нестиме відповідальність як за свою аморальну поведінку, так і за можливе порушення закону!" – заявив Разумков.

Контекст:

Гогілашвілі працював у Міністерстві внутрішніх справ із 2019 року, займався формуванням держполітики щодо протидії наркоманії та наркозлочинності. Видання "Бабель" писало, що у МВС його призначали нібито для контролю за тодішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Гогілашвілі в розмові з виданням заперечував цю інформацію.

Скандал навколо Гогілашвілі розгорівся 10–11 грудня 2021 року. У ЗМІ та соцмережах з'явилося відео конфлікту за його участю на одному з блокпостів під час в'їзду до зони ООС. Топчиновник МВС був незадоволений вимогою правоохоронців надати документи для перевірки, а також тим, що його не впізнали.

"У вас [у відділенні] фотографії із заступниками міністра висять чи ні? Заступник міністра з таким ...балом, як у мене, – він один усього. [...] Тепер і я тебе знаю, але тобі це приємно не буде", – заявив він поліцейському, який сказав, що не впізнав його.

Після того як міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський ініціював дисциплінарне провадження через інцидент і сказав, що запропонує Кабміну усунути свого заступника, Гогілашвілі заявив, що був "надмірно емоційним", і перепросив за свою поведінку.

Президент України Володимир Зеленський закликав звільнити Гогілашвілі. 13 грудня Кабінет Міністрів України звільнив Гогілашвілі за власним бажанням.

Гогілашвілі має російський паспорт, отриманий 2003 року в Ленінському районі Ростова-на-Дону, повідомило видання "Центр журналістських розслідувань" із посиланням на дані Федеральної податкової служби РФ. Сам ексчиновник стверджує, що відмовився від російського громадянства і з 2019 року є лише громадянином України.