Смертельна ДТП на блокпості. Суд залишив під вартою суддю Тандира

Тандира заарештували до кінця липня без права внесення застави, апеляцію захисту відхилили
Фото: Yan Dobronosov / Facebook (архів)
Київський апеляційний суд 19 червня залишив чинним рішення суду першої інстанції про арешт голови Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира. Про це повідомили у пресслужбі Київської міської прокуратури.

"Київський апеляційний суд підтримав позицію Київської міської прокуратури й залишив у силі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для судді, який підозрюється у вчиненні смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння, унаслідок якої загинув нацгвардієць", – ідеться в повідомленні.

Отже, суд у повному обсязі відмовив стороні захисту в задоволенні апеляції на арешт судді, зазначили у прокуратурі.

Сам Тандир брав участь у засіданні суду за допомогою відеозв'язку із СІЗО. Він не заперечує причетності до аварії, "але як її кваліфікувати – питання", пише у Twitter активістка Юлія Шередега з посиланням на журналістку "Бабеля" Ганну Мамонову, яка була на засіданні.

За її словами, адвокати Тандира повідомили, що результатів тесту на алкоголь досі, за 26 днів після аварії, немає і факту сп'яніння не встановлено.

"Після суду адвокатка Тандира підійшла до вдови [Анни] і сказала: "Життя продовжується". Аня слухала мовчки. Потім відійшла і розридалася", – написала у Facebook після засідання Мамонова.

Контекст:

У ніч на 26 травня в Києві сталася ДТП, унаслідок якої загинув нацгвардієць Вадим Бондаренко. За інформацією ЗМІ, у ніч ДТП військовослужбовець пішов розставляти інженерні загородження на блокпості, а коли він повертався з блокпоста, у нього на великій швидкості влетів Lexus.

Про підозру за фактом скоєння смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння повідомили 26 травня голову Макарівського райсуду Тандира. Його затримали. Як зазначали у ДБР, Тандир від медичного огляду на стан алкогольного сп'яніння відмовлявся. Він заперечував, що був за кермом, і стверджував, що не був п'яним.

У Макарівському райсуді визнали, що ДТП сталася "за участю" голови суду, і пообіцяли сприяти слідству.

За клопотанням прокуратури суд дозволив примусово взяти біологічні зразки в Тандира.

Вища рада правосуддя (ВРП) 27 травня дала згоду на тримання Тандира під вартою. 28 травня його заарештували на два місяці без права внесення застави.

2 червня ВРП тимчасово усунула Тандира від здійснення правосуддя.

У Бондаренка залишилися дружина і троє дітей. Його батько і брат зараз захищають Україну на найгарячіших напрямках, розповіли у МВС.