Соратник Навального Жданов відвідав Київ. Йому пригадали твіти про те, що "гріх було не відтяпати Крим"

Жданов каже, що приїхав до України, "щоб особисто переконатися у наслідках вторгнення Москви і мати можливість повідомити росіянам реальну картину"
Фото: ioannzh / Instagram

Соратник російського опозиціонера Олексія Навального і колишній голова Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов приїхав до Києва і зробив селфі на Майдані Незалежності. Фото він 9 червня опублікував у своєму Instagram.

"Зараз правда на боці України. І ті, хто підтримує Україну, допомагають цю війну зупинити. Нічого не бійтеся. Війна обов'язково закінчиться. А кордон Росії та України величезний. І виникне величезна кількість справ, які треба буде вирішити. Сподіваюся, що це буде можливо у наш час", – написав він під фото.

У коментарі агентству Reuters він сказав, що приїхав до України, "щоб особисто переконатися у наслідках вторгнення Москви і мати можливість повідомити росіянам реальну картину".

Він також сказав, що команда Навального зацікавлена у налагодженні діалогу з українським урядом.

Водночас українці критично сприйняли візит Жданова до Києва. Користувачі Twitter пригадали йому кілька постів щодо України та Криму.

Наприклад, 18 березня 2014-го він написав: "Найдурнішим кроком української влади буде зараз збройний спротив. Історія все розсудить".

На запитання підписника, невже Україні не треба оборонятися, він відповів під цим самим постом: "Треба. Але зараз це буде просто піти на забій + вторгнення РФ на південний схід. Закриття кордону, вступ до ЄС, НАТО – ефективніше".

Серед інших заяв 2014 року, які йому пригадали: "Зроблю вранці Крим до чаю", "Справу "Ів Роше" щодо братів Навальних почнуть розглядати 24 квітня. Але Крим-то наш", "Дивлячись на беззубі заяви США та ЄС, справді гріх було не відтяпати Крим".

У відповідь на претензії українців до слів про "відтяпати Крим" Жданов заявив, що це було "очевидне висміювання та прикрість, що Захід слабкий і нічого не може зробити".

Контекст:

Жданов – російський юрист, громадський та політичний діяч, був директором "Фонду боротьби з корупцією" з 2018 року, член Центральної ради незареєстрованої партії "Россия будущего".

У серпні минулого року Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу стосовно Жданова за статтею про фінансування екстремістської організації (ФБК та всі його структури у РФ визнано екстремістськими).