Соціолог розповів, яких політиків українці хочуть бачити при владі

За даними опитування КМІС, більшість українців не хочуть, щоб президент України Володимир Зеленський балотувався на другий строк
Фото: president.gov.ua
Українці не хочуть, щоб у владі були люди нові та некомпетентні. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна", опублікованому 9 лютого, розповів директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто.

Журналістка запитала соціолога, який запит у населення може бути під час наступної президентської кампанії в Україні.

"Щонайменше зараз українцям недостатньо "нових облич". Вони б хотіли, щоб люди при владі були більш професійними. Можливо, не господарники, а юристи, але вони все ж мають виглядати професійно, – відповів соціолог. – Українці не хочуть, щоб при владі були люди нові та некомпетентні, а натомість хочуть компетентних. Найкраще – це, мабуть, якби вони були нові і компетентні, бо певний запит на "нові обличчя" все одно є".

На думку Паніотто, контроль над ЗМІ, телебаченням "дозволяє тим, у кого є ресурси, більш активно формувати іміджі".

Водночас, соціолог вважає, що політики, які вже були при владі, мають шанси повернути її собі знову.

Згідно з результатами опитування КМІС, проведеного 20–21 січня 62,5% українців не хочуть, щоб президент України Володимир Зеленський балотувався на другий строк, 30,3% опитаних підтримують таку ідею.

Контекст:

Зеленського обрали президентом 21 квітня 2019 року, він вступив на посаду 20 травня. У другому турі виборів за Зеленського віддало голоси 73,22% виборців, за його суперника, п'ятого президента України Петра Порошенка – 24,45%.

До політичної кар'єри він був ведучим, актором і художнім керівником студії "Квартал 95".

Наступні вибори президента мають відбутися в Україні у 2024 році.