США готові взяти участь в установчому саміті Кримської платформи – МЗС України

Блінкен у Києві провів зустріч із Кулебою
Фото: mfa.gov.ua
Сполучені Штати готові приєднається до ініціативи Кримської платформи. Таку заяву 6 травня зробив державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, повідомляють на сайті МЗС України.

Зазначають, що Блінкен від імені президента США Джо Байдена "підтвердив рішучу підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України".

"Він засвідчив, що США готові долучитися до української ініціативи Кримської платформи й узяти участь у її установчому саміті", – ідеться в повідомленні МЗС.

До Києва Блінкен прибув 5 травня. Це його перший візит в Україну як держсекретаря.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна й більшість країн світу.

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочнеться на саміті, який відбудеться в Києві 23 серпня 2021 року. На ньому планують ухвалити документ під назвою Кримська хартія, який засудить політику Росії щодо окупованого Криму.

У МЗС РФ Кримську платформу назвали "недружнім щодо Росії кроком" і "посяганням на територіальну цілісність РФ". Кулеба сказав, що через ініціативу у РФ "наростають емоції, іноді навіть істеричні".

Кримську платформу як новий майданчик для переговорів про повернення окупованого Криму до складу України вже підтримало понад 10 країн світу. Запрошення взяти участь у саміті прийняв президент Польщі Анджей Дуда.