США перед поїздкою Байдена до Києва зв'язувалися з Росією – ЗМІ

Байден приїхав в Україну за день до звернення Путіна до Федеральних зборів РФ
Фото: EPA
США перед поїздкою президента Джо Байдена до Києва 20 лютого зв'язувалися з Росією для "забезпечення деконфліктності", щоб уникнути будь-яких прорахунків, які можуть призвести до прямого конфлікту між двома ядерними державами.

Про це написало Associated Press.

Зазначають, що візит Байдена в Україну став рідкісним випадком, коли президент США побував у зоні конфлікту, де Сполучені Штати або їхні союзники не контролювали повітряного простору.

Поки Байден перебував із візитом в Україні, американські літаки-розвідники спостерігали за Києвом із повітряного простору Польщі, зазначає Associated Press. З ранку 20 лютого центральні вулиці та квартали Києва було оточено без будь-яких офіційних пояснень.

Це перший візит Байдена в зону бойових дій як президента США, наголосило Associated Press.

Офіційні особи неодноразово заперечували наявність у Байдена планів відвідати Україну під час його поїздки до Європи в лютому.

Президент США приїхав в Україну за день до звернення президента РФ Володимира Путіна до Федеральних зборів.

За даними The New York Times, Байден прилетів у Польщу, а від польсько-українського кордону вирушив до Києва потягом і прибув в українську столицю після "багатогодинної поїздки".

Контекст:

Байден приїхав у Київ уранці 20 лютого – у День пам'яті героїв Небесної сотні. Його візиту не анонсували, хоча в українському МЗС натякали на приїзд топгостей.

Президент США зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським і анонсував новий пакет військової допомоги Україні на $500 млн.

Це перший візит Байдена в Україну від початку повномасштабної війни, яку розв'язала Росія. Із Зеленським він зустрічався у Вашингтоні у грудні минулого року.