США погодили з Іраком виведення військ – Reuters

Станом на цей момент в Іраку перебуває приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців
Фото: ЕРА

США та Ірак погодили попередній план виходу військ очолюваної американцями коаліції. Reuters повідомляє про це 7 вересня з посиланням на джерела.

План передбачає виведення частини військовослужбовців до вересня 2025 року, а решту – до кінця 2026 року. Його загалом узгодили, але "потребує остаточного схвалення обох столиць та оголошення дати", стверджують джерела.

Офіційне оголошення мало відбутися кілька тижнів тому, але його відклали через загострення ситуації в регіоні у зв'язку з війною Ізраїлю з ХАМАС у секторі Гази в для уточнення деяких деталей, що залишилися, пише агентство. Про угоду можуть оголосити у вересні.

Джерела, а це п'ятеро американських, троє іракських і двоє іноземних посадовців, зазначають, що частина американських військ може залишитися в Іраку, хоч і в скороченому вигляді.

Радник прем'єр-міністра Іраку із закордонних справ Фархад Алаалдін заявив, що технічні переговори з Вашингтоном про скорочення чисельності коаліції завершено. За його словами, сторони мають намір зосередитися на двосторонніх відносинах у воєнній сфері, у сфері безпеки, економіки та культури. За його словами, Ірак продемонстрував свою здатність упоратися з будь-якою загрозою, що залишилася.

Reuters зазначає, що президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Іраку Мухаммед Шіа аль-Судані у спільній заяві у квітні підтвердили перехід "до довгострокових двосторонніх партнерських відносин" у сфері безпеки.

Контекст:

США вторглися в Ірак 2003 року, скинули диктатора Саддама Хусейна, а потім пішли із країни 2011 року, але повернулися 2014 року на чолі коаліції з боротьби з "Ісламською державою". Зараз там перебуває приблизно 2,5 тис. американських військовослужбовців, ще 900 базуються у сусідній Сирії. Наприкінці 2017 року ІД втратила позиції в Іраку, а 2019 року – у Сирії.