США заарештували літак президента Венесуели. ЗМІ дізналися причину

Вартість борту оцінюють у $13 млн
Скріншот: CNN / X

2 вересня США конфіскували й спрямували до штату Флорида літак президента Венесуели Ніколаса Мадуро. Про це повідомив CNN із посиланням на джерела.

Лайнер Dassault Falcon 900 вважають "бортом №1" у Венесуелі, на ньому Мадуро здійснював візити по всьому світу. Вартість літака оцінюють у $13 млн.

США дійшли висновку, що купівля літака була порушенням американських санкцій. Останніми місяцями він перебував у Домініканській Республіці, зазначає CNN.

Одне із джерел заявило, що конфіскація – "сигнал для самих верхів" у Венесуелі.

"Вилучення літака глави іноземної держави нечувано для кримінальних справ. Ми надсилаємо чіткий сигнал про те, що ніхто не стоїть вище за закон, ніхто не перебуває поза досяжністю санкцій США", – сказав він.

Міністерство юстиції США 2020 року висунуло Мадуро і ще 14 колишнім і чинним венесуельським чиновникам обвинувачення в незаконному обігу наркотиків і корупції. У відомстві заявили, що Мадуро й 14 його спільників хотіли "заполонити США кокаїном", "щоб підірвати здоров'я й добробут" американців. "Картель сонця" діяв у змові з "Революційними збройними силами Колумбії" (FARC), заявили у відомстві.

Мадуро висунули обвинувачення за чотирма пунктами, за кожним з яких передбачено покарання аж до довічного ув'язнення. Окрім того, влада оголосила нагороду в розмірі $15 млн за інформацію, яка допоможе його затримати.

Контекст:

29 липня Центральна виборча комісія Венесуели оголосила, що на виборах президента вкотре переміг чинний глава держави Ніколас Мадуро. За версією ЦВК, яку, як стверджує опозиція, контролює сам Мадуро, його підтримав 51% виборців.

За версією опозиції, за конкурента Мадуро – Гонсалеса – проголосувало 70% виборців.

Після оголошення результатів виборів у Каракасі та ще кількох містах спалахнули протести. Сили безпеки застосували сльозогінний газ. Венесуельська правозахисна організація PROVEA заявила, що промадуровські збройні угруповання стріляли в мирних демонстрантів. Мадуро заявив, що більшість протестувальників – це "сповнені ненависті злочинці" і що їхній план нібито розробили у США.