Стефанчук відповів, чи буде Рада ухвалювати якісь санкції щодо Дмитрука, який виїхав з України

Стефанчук про можливе позбавлення Дмитрука мандата: Якщо будуть підстави, за українським парламентом ніколи не було затяжок у цьому питанні
Фото: rada.gov.ua

Верховна Рада буде ухвалювати рішення щодо мандата Артема Дмитрука – народного депутата від групи "Відновлення України" (був обраний до Ради як мажоритарник від "Слуги народу") – відповідно до ст. 81 Конституції України, в якій прописані умови припинення повноважень нардепів. Про це спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив 27 серпня на форумі "Україна 2024. Незалежність", повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН"

Стефанчука запитали, чи може Рада позбавити мандата Дмитрука, який, за даними слідства, нелегально виїхав з України, і чи планує проти нього якісь санкції. 

"Народний депутат Дмитрук у жодне відрядження не направлявся. Людина здійснила цей акт і це дуже далеко пов'язано із законом. Наскільки я поінформований, відомості вже внесли до Єдиного державного реєстру [розслідувань], здійснюється розслідування. І за результатами розслідування і за результатами прийнятих рішень будуть прийматися рішення і в українському парламенті", – відповів спікер.

Голова парламенту зазначив, що щоразу, коли позбавляли народних депутатів мандата, такі рішення в парламенті ухвалювали на підставі семи пунктів ст. 81 Конституції. У Раді планують дотримуватися цього принципу. 

"Якщо будуть підстави, за українським парламентом ніколи не було затяжок у цьому питанні. Але важливо діяти в межах і у спосіб, передбачений Конституцією, тому що всі попередні позбавлення народних депутатів їхніх мандатів відбувалися в повній відповідності до Конституції. І ми спокійні. Навіть після того, як Медведчук подав позов проти Верховної Ради", – додав він. 

Контекст:

За даними "Української правди", 24 серпня Дмитрук незаконно покинув межі України, перетнув кордон із Молдовою й далі вилетів до Італії.

25 серпня його повідомили про підозру в межах розслідування нападів на правоохоронця й військового в Одесі й Києві. У ДБР розповіли, що відкрили кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону чинним нардепом.

В ОГП сподіваються, що Дмитрук прийде в Держбюро 29-го й 30 серпня, як того вимагають правоохоронці.