Стефанчук закликав розглянути законопроєкт про засідання Ради в режимі відеоконференції

Стефанчук: Єдина мета законопроєкту не втратити в такій критичній ситуації можливість діяльності єдиного законодавчого органу
Фото: rada.gov.ua

Законопроєкт про можливість роботи парламенту в режимі відеоконференцій Верховна Рада зняла з розгляду, але перший віцеспікер і автор документа Руслан Стефанчук закликав повернутися до його розгляду.

Перший віцеспікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук пропонує найближчим часом розглянути законопроєкт №3250, який, зокрема, пропонує дозволити проведення пленарних засідань парламенту в режимі відеоконференцій. Про це Стефанчук сказав 28 вересня на засіданні погоджувальної ради, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я попросив би вас, враховуючи те, яка ситуація з коронавірусом і у країні, і у стінах Верховної Ради, усе-таки переглянути можливість повернення до розгляду законопроєкту №3250, який був внесений одним із перших у Європі, але, на превеликий жаль, так і залишився нерозглянутим. Це про віддалене голосування Верховної Ради. Єдина мета законопроєкту – не втратити в такій критичній ситуації можливість діяльності єдиного законодавчого органу", – сказав Стефанчук.

Проєкт закону №3250 зареєстрували 20 березня Руслан Стефанчук і його брат, нардеп від "Слуги народу" Микола Стефанчук. 1 вересня його зняли з розгляду. Законопроєкт пропонує дозволити ухвалення рішень парламентом і його комітетами в режимі відеоконференції. Автори вважають, що нардепи повинні мати право в такому режимі розглядати особливо важливі законопроєкти, пов'язані з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, гарантуванням національної безпеки й оборони, економічного добробуту та прав людини. Автори пропонують, щоб закон діяв 60 днів із моменту набуття чинності.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. До ранку 28 вересня кількість підтверджених випадків коронавірусу в Україні сягнула 201 305, померло 3996 пацієнтів, одужало – 88 453.

31 серпня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що на коронавірусну інфекцію в Раді перехворіло або і далі хворіє на COVID-19 23 нардепи, а також семеро співробітників апарату парламенту. Після цього наприкінці серпня – на початку вересня заразилося ще кілька нардепів.