Стефанішина заявила, що зобов'язання України відмовитися від вугілля до 2035 року не відображають позиції влади

Стефанішина: Уряд не схвалював офіційних документів
Фото: kmu.gov.ua
Зобов'язання України в межах міжнародної ініціативи Powering Past Coal Alliance (PPCA) відмовитися від використання вугілля до 2035 року переглянуть. Про це віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина повідомила 22 листопада порталу Green Deal.

Про поступову відмову від використання вугілля країни домовилися на 26-й конференції ООН із клімату COP26, яка відбулася у шотландському Глазго (Велика Британія). На сайті PPCA зазначено, що "Україна, третій за величиною споживач вугілля в Європі, приєдналася до альянсу і перенесла крайній строк на 2035 рік.

"Уряд не схвалював офіційних документів, які декларували б таку амбіцію. Тому Міністерство енергетики має провести перемовини з PPCA для того, щоб скоригувати цю дату відповідно до розрахунків чинної енергетичної стратегії, які проводила, зокрема, компанія "Укренерго", – сказала Стефанішина.

Вона заявила, що "це не відображає" офіційної позиції української влади.

"Зараз тривають консультації щодо коригування цих даних", – пояснила віцепрем'єрка.

Контекст:

Кліматичний саміт у Глазго проводили з 31 жовтня до 13 листопада. На ньому були лідери провідних країн світу, зокрема президент США Джо Байден, прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, а також президент України Володимир Зеленський. Не було на саміті голови КНР Сі Цзіньпіна та президента Росії Володимира Путіна.

Головне із саміту зібрано у публікації видання "ГОРДОН".