Суд дозволив спецрозслідування стосовно Януковича через Харківські угоди

Янукович є підозрюваним у державній зраді
Фото: EPA

Печерський районний суд Києва дозволив заочне слідство стосовно президента-утікача Віктора Януковича у справі про Харківські угоди. Про це повідомляє в Telegram Офіс генпрокурора.

У межах цього провадження Янукович є підозрюваним у державній зраді. За даними слідства, він 21 квітня 2010 року, порушуючи вимоги Конституції, підписав Харківські угоди, згідно з якими перебування Чорноморського флоту Росії у Криму продовжували на 25 років – до 2042 року.

"У результаті таких дій були створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та в подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації та окупації ними АР Крим і міста Севастополя", – зазначили в Офісі генпрокурора.

Також повідомляють, що сьогодні стосовно Януковича вже проводять заочне розслідування, але у справі про незаконне повернення дії Конституції в редакції 1996 року.

Окрім того, проводять заочне розслідування у справі про незаконне переправлення через кордон не менше як 20 осіб у лютому 2014 року й підбурювання до дезертирства співробітників державної охорони.

Контекст:

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала його таким, що самоусунувся від посади й не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз він із сім'єю живе в Росії.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва визнав Януковича винуватим у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни, його засудили до 13 років позбавлення волі. Також Януковича підозрюють у держзраді через підписання Харківських угод 2010 року, в організації теракту та скоєнні умисних убивств на Майдані 2014-го.