Захист Дубінського заявив про відвід судді, нардеп стверджує, що клопотання про його арешт розглянуть уночі

Суд щодо запобіжного заходу для Дубінського відбувався в закритому режимі
Фото: sluga-narodu.com

Печерський районний суд Києва 13 листопада мав обрати запобіжний захід народному депутату Олександрові Дубінському, якого підозрюють у державній зраді. Однак адвокати нардепа заявили про відвід судді, пише "Суспільне".

На початку судового засідання прокурор просив розглядати обрання запобіжного заходу Дубінському в закритому режимі, оскільки в матеріалах клопотання міститься державна таємниця, а також факти, які можуть поставити під загрозу обороноздатність і національну безпеку України.

Адвокати нардепа заперечили. За їхніми словами, у матеріалах клопотання немає жодних аргументів, які б вказували на державну таємницю. На проведенні відкритого засідання наполягав і сам Дубінський.

Проте суддя підтримала позицію прокурора й вирішила продовжити засідання в закритому режимі.

Захист Дубінського заявив про відвід судді, оскільки не встиг ознайомитися з матеріалами справи. Адвокати подали клопотання, щоб перенести засідання на завтра, 14 листопада. Суд його відхилив і надав пів години для ознайомлення. Тепер має відбутися авторозподіл судді, і той або погодить відвід колеги, або ні.

Дубінський у коментарі журналістам сказав, що він з адвокатами піде.

"Має відбутися авторозподіл справи на іншого суддю, який розглядає відвід, який надали мої адвокати, прийме рішення відводити чи не відводити. І після цього, якщо відвід відхилено, то ми маємо повертатися знову на судове засідання. Нас повідомлять, ми приїдемо", – сказав нардеп.

Приблизно о 23.00 Дубінський, посилаючись на адвокатів, написав у Telegram, що розгляд клопотання "все-таки відбудеться сьогодні" і що він виїхав у суд. Ближче до опівночі він виходив в ефір із залу засідань. 

Контекст:

13 листопада джерела видання "ГОРДОН" повідомили, що СБУ проводить у Дубінського обшуки.

Пізніше стало відомо, що нардепу оголосили підозру в держзраді й участі у злочинній організації.

За даними слідства, підозрюваний із позивним Буратіно входив до складу злочинної організації, сформованої Головним управлінням Генштабу збройних сил Росії (раніше – ГРУ). "Основним завданням організації було розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та її дискредитація на міжнародній арені, за що учасники угруповання отримували гроші від військової розвідки РФ. За наявними даними, фінансування мережі сягало $10 млн", – ідеться в повідомленні СБУ.

Слідство обвинувачує Дубінського в поширенні фейків про вище військово-політичне керівництво України й нібито втручання українських чиновників у президентські вибори у США у 2019 році. У справі фігурують також екснардеп Андрій Деркач і колишній прокурор Костянтин Кулик. Обидва підозрювані переховуються від українських правоохоронців за кордоном.

СБУ пише, що підривну діяльність злочинної організації в Києві, за даними слідства, координував експомічник Деркача, співробітник ГРУ часів СРСР Ігор Колесников, його засудили, він відбуває покарання за держзраду.

Окрім того, Дубінський фігурує у кримінальному провадженні за фактом незаконного переправлення військовозобов'язаного за кордон.