Суд скасував рішення про визнання російської регіональною мовою на території Запорізької області

Суд скасував рішення обласної ради
Фото: depositphotos.com

24 березня Запорізький окружний адміністративний суд скасував рішення Запорізької обласної ради про надання статусу регіональної російській мові. Про це мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив у Facebook.

Рішення набуде чинності за місяць після закінчення строку на її оскарження – 23 квітня, уточнив Кремінь.

Сайт облради поінформував, що на сесіях, робочих комісіях, у документації обласної ради використовують виключно державну – українську мову. Громадяни, які звертаються до органів місцевого самоврядування, зокрема Запорізької обласної ради, не відчувають дискримінації, запевнила голова облради Олена Жук.

2012 року в Україні ухвалили закон "Про засади державної мовної політики" (відомий як закон Колесніченка – Ківалова), який істотно розширював використання регіональних мов, якщо кількість їхніх носіїв становила не менше як 10% від населення певного регіону, а в окремих випадках – і менше ніж 10%. Після ухвалення цього закону в деяких областях на сході та півдні України російська мова здобула статус регіональної.

У Запоріжжі облрада ухвалила таке рішення 2012 року. Міська рада – іще 2006-го.

2018 року Конституційний Суд України постановив, що ухвалення закону Колесніченка – Ківалова не відповідало процедурі розгляду законопроєктів Верховною Радою.

У листопаді 2020-го суд скасував рішення про надання статусу регіональної російській мові в Запоріжжі.