Суд у Києві ухвалив вирок у справі про вбивство ексдепутата Держдуми Вороненкова

Тарасенка засудили до 12 років позбавлення волі, Лося виправдали
Фото: Стас Юрченко / graty.me
Шевченківський районний суд Києва на засіданні 2 грудня ухвалив вирок у справі про вбивство ексдепутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова, повідомляють "Ґрати" у Facebook.

Справу розглядала колегія із двох суддів та трьох присяжних.

Вороненкова, який набув українського громадянства та дав свідчення Генеральній прокуратурі України у справі про держзраду експрезидента України Віктора Януковича, убив кілер у центрі Києва 23 березня 2017 року. Охоронець політика смертельно поранив нападника. Ним був доброволець батальйону "Донбас" Павло Паршов, пишуть "Ґрати".

Співучасником кілера суд визнав колишнього голову осередку "Правого сектору" в Павлограді Дніпропетровської області Ярослава Тарасенка. За версією слідства, він був водієм у кілера, також судді визнали його винним у зберіганні зброї. Тарасенка засудили до 12 років позбавлення волі.

Ще одного фігуранта харків'янина Олександра Лося суд виправдав. Слідство вважало, що він стежив за Вороненковим за день до вбивства, колегія вирішила, що провини Лося не доведено.

Прокурор просив визнати обох фігурантів справи винними у пособництві. Лось і Тарасенко своєї провини не визнавали.

Контекст:

9 жовтня 2017 року в Генпрокуратурі заявили, що вбивство замовив колишній чоловік удови Вороненкова Володимир Тюрін за наказом ФСБ Росії, а здійснив українець Паршов. У відомстві додали, що кримінальне провадження у справі про вбивство Вороненкова передано до суду, а слідство встановило всіх учасників злочинного угруповання – від замовників до виконавців злочину.

Керівником злочинної групи названо Юрія Василенка (його місцеперебування встановлюють), а співорганізатором – Олександра Лося. Співучасником кілера Паршова слідство вважало Ярослава Левенця (перебуває у розшуку), а їхнім водієм – Ярослава Тарасенка.

Лося обвинувачують за двома статтями Кримінального кодексу України, Тарасенка – за трьома.

Удова Вороненкова Марія Максакова у суді 23 квітня 2019 року сказала, що не вважає Тюріна причетним до злочину. За її словами, попередні свідчення вона давала під впливом московського приятеля Вороненкова, колишнього співробітника Слідкому РФ Дениса Панаітова. Максакова заявила, що саме Панаітов причетний до вбивства, оскільки, на її думку, він хотів заволодіти нерухомістю Вороненкова. Удова російського депутата також вважає причетним до злочину підприємця із Москви Віталія Качура.

У жовтні 2019 року у прокуратурі Києва повідомили, що Максакова повністю змінила свої свідчення у справі про вбивство її чоловіка, тому Печерський райсуд Києва скасував підозру Тюріну.