Суд у Польщі відпустив із-під арешту колишнього в.о. голови "Укравтодору" Новака

Новака затримали у 2020 році
Фото: Славомір Новак / Facebook (архів)
Окружний суд Варшави 12 квітня відпустив із-під варти колишнього в.о. голови "Укравтодору" Славоміра Новака. Про це повідомляє TVN24.

Строк дії запобіжного заходу для Новака закінчувався 16 квітня. Прокурор просив продовжити арешт ще на три місяці, до липня, але суддя Агнєшка Доманська ухвалила рішення відпустити підозрюваного під заставу в розмірі 1 млн злотих (7,3 млн грн) із вилученням закордонного паспорта, забороною покидати країну і поліцейським наглядом.

Адвокатка Новака Джоанна Бронішевська заявила, що "незаконні дії правоохоронних органів і держави обов'язково буде розкрито у процесі цієї справи".

Прокурорка Александра Скшинярц заявила, що рішення суду "становить дуже серйозну загрозу для належного процесу розгляду через створення можливості втечі з країни та ймовірності шахрайства". Також, за її словами, Новак може впливати на свідків та інших підозрюваних.

Контекст:

Новак виконував обов'язки голови "Укравтодору" із жовтня 2016-го до вересня 2019 року. Після звільнення за власним бажанням він повернувся до Польщі.

Улітку 2020 року Новака та ще кількох людей затримали в Польщі за підозрою в корупційних злочинах. Прокуратура Варшави висунула Новаку обвинувачення в участі в організованій злочинній групі, відмиванні грошей та отриманні майнових вигод. У прокуратурі розповіли, що внаслідок махінацій у 2016–2019 роках Новак отримав понад 1,3 млн злотих (приблизно $346 тис.).

За словами в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Максима Грищука, Новака підозрюють у тому, що він брав хабарі з компаній за продовження строків ремонту або будівництва доріг в Україні та вирішення проблеми зі штрафними санкціями.

22 липня Новака заарештували в Польщі на три місяці. Запобіжний захід йому кілька разів продовжували.