Суд відпустив під особисте зобов'язання екс-главу Харківської податкової Денисюка – Матіос

Денисюка було заарештовано 25 травня
Фото: hromadske.ua

Щойно захист усіх підозрюваних у справі про "податкові майданчики" ознайомиться з матеріалами справи, її буде передано до суду. Екс-глава управління Державної податкової адміністрації в Харківській області Станіслав Денисюк зі своїми адвокатами також вивчають документи, повідомив головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Суд відпустив під особисте зобов'язання підозрюваного у справі про "податкові майданчики" екс-главу управління Державної податкової адміністрації у Харківській області Станіслава Денисюка. Про це головний військовий прокурор України Анатолій Матіос повідомив у програмі "Тема дня" на телеканалі ОТБ 30 травня.

"Оскільки чинним українським законодавством передбачено, що людина в період розслідування не може перебувати більше ніж один рік обмежена волею, тобто під арештом, за два дні до закінчення річного терміну, 23 травня, по-моєму, слідчий і прокурори звернулися до суду про зміну запобіжного заходу Денисюку на особисте зобов'язання, і він був випущений із-під варти. Він зі своїми захисниками ознайомлюється з матеріалами справи", – повідомив Матіос.

Він підкреслив, що у справу про "податкові майданчики" одночасно залучають 52 високопосадовців податкової, і її можна буде передати до суду, щойно всі підозрювані закінчать ознайомлення з матеріалами.

"Сумарно у цих 52 підозрюваних 92 адвокати. Зараз ознайомлюються 67. Там більше ніж тисяча томів матеріалів, із якими повинні ознайомитися підозрювані... Не можна змусити захисника ознайомитися більше ніж з одним томом на день, а тепер порахуйте, скільки часу це займе. І це не моя вимога – це норма закону", – додав Матіос.

Матіос сказав, що під час передання справи до суду виникне проблема з приміщенням.

"В Україні немає жодного залу судових засідань, де могли б одночасно сісти 27 наявних на території України податківців (інші в розшуку) та їхні адвокати. Для того, щоб знайти таке судове приміщення, треба внести зміни до відповідних законів... Плюс будуть прокурори, судді, секретарі і, можливо, ЗМІ та всі охочі бути присутніми", – розповів він.

24 травня 2017 року у 15 областях України проводили одночасно 454 обшуки у межах кримінального провадження щодо колишніх чиновників податкових адміністрацій, яких підозрюють у причетності до організації та функціонування схем ухилення від сплати податків – "податкових майданчиків". Матіос заявив, що за схемою стояв екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко, який перебуває в міжнародному розшуку.

25 травня Денисюка було заарештовано із правом внесення застави 100 млн 320 тис. грн.

Денисюка підозрюють у тому, що він із липня до грудня 2011 року, будучи головою обласної податкової адміністрації, у складі створеної та організованої екс-президентом України Віктором Януковичем злочинної організації брав участь у реалізації незаконної схеми мінімізації податків, яка призвела до незаконного використання податкового кредиту. Збитки держави від її діяльності, за даними слідства, становлять понад 308 млн грн.