Суд вирішив, що розгляд позову про громадянство Саакашвілі може пройти без участі Порошенка

Порошенко скасував громадянство політика з Грузії влітку 2017 року
Фото: president.gov.ua

Депортований з України лідер "Руху нових сил" Михайло Саакашвілі та його адвокат вимагали особистої участі президента України Петра Порошенка в суді щодо позбавлення громадянства.

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду України відмовився задовольнити прохання захисту депортованого з України лідера "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі, який вимагав особистої участі президента України Петра Порошенка в суді щодо позбавлення Саакашвілі громадянства. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Таке рішення колегія суддів ухвалила сьогодні.

Клопотання подавали Саакашвілі та його адвокат Руслан Чорнолуцький.

26 липня 2017 року Саакашвілі втратив громадянство України. Як третю особу в суді заявлено Державну міграційну службу України.

Порошенко видав указ про втрату українського громадянства Саакашвілі через неправдиві дані, які той указав під час набуття громадянства. Зокрема, він не згадав, що в Грузії проти нього відкрито кримінальні справи.

24 жовтня Державна міграційна служба України відмовила Саакашвілі в політичному притулку.

5 лютого 2018 року Київський апеляційний адмінсуд відхилив апеляцію Саакашвілі на це рішення. Захист політика подав касаційну скаргу у Верховний Суд України.

12 лютого військовослужбовці Держприкордонслужби та представники Державної міграційної служби України затримали Саакашвілі в київському ресторані "Сулугуні". Пізніше в Держприкордонслужбі України повідомили, що Саакашвілі вислали до Польщі як особу, яка незаконно прибула з території цієї країни 10 вересня 2017 року.