Суд визнав протиправним підсумковий протокол ОВК на довиборах до Ради у 87-му окрузі

Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав недійсними результати довиборів у 87-му окрузі
Фото: Олександр Шевченко / Facebook
Івано-Франківський окружний адміністративний суд визнав протиправним підсумковий протокол окружної виборчої комісії (ОВК) про результати голосування на довиборах до Верховної Ради у 87-му окрузі. Про це 12 квітня у Facebook повідомив кандидат у народні депутати від партії "За майбутнє" Олександр Шевченко.

"Фактично ОВК знівелювала частину голосів виборців на деяких дільницях і не включила їхні голоси до загального протоколу. Власне, саме ці дільниці ми відстояли в судах і щодо них є відповідні рішення Феміди, – написав Шевченко. – Тепер справа за ЦВК (Центральна виборча комісія. – "ГОРДОН"). Саме вона має право скасувати прокол, враховуючи рішення суду".

Згідно із законом про вибори народних депутатів, 12 квітня закінчується час для офіційного оголошення ЦВК переможця виборів.

Контекст:

На довиборах до парламенту в окрузі №87 переміг кандидат від "Слуги народу" Василь Вірастюк, він набрав 31,25% голосів виборців. За Вірастюка проголосувало 15 076 осіб. Шевченко здобув 29,69% голосів (14 327), кандидат від "Свободи" Руслан Кошулинський – 28,86% (13 927). Про це 4 квітня повідомила ЦВК за результатами опрацювання 100% бюлетенів.

28 березня проміжні вибори до Верховної Ради відбулися у двох округах – №50 у Донецькій області та №87 в Івано-Франківській. Голосування відбувалося у зв'язку з тим, що обрані в цих округах народні депутати – позафракційний Руслан Требушкін і нардеп від "Слуги народу" Зіновій Андрійович – склали мандати. Андрійович виграв вибори мера Надвірної Івано-Франківської області, Требушкін – вибори мера Покровська Донецької області.

Явка в окрузі №87 становила, за даними Центрвиборчкому, 35,05%.

30 березня цілий день голосів у окрузі не підраховували, склад ОВК змінили. Підрахунок відновили увечері 31 березня. 1 квітня поліція взяла під охорону об'єкти у виборчому окрузі №87.

За даними громадської мережі "Опора", на довиборах до Верховної Ради в окрузі №87 виявили розбіжності в даних на п'яти дільницях. Зокрема, дані протоколів дільничних виборчих комісій і повторного підрахунку голосів не збігаються тільки в кількості бюлетенів на підтримку кандидата Олександра Шевченка, але відповідають одне одному за кількістю невикористаних і виданих бюлетенів, підписів у списках виборців, голосів на підтримку інших кандидатів, підкреслюють у заяві організації. Загалом в окрузі 117 дільниць.

ЦВК на засіданні 5 квітня прийняла для подальшого опрацювання протокол із мокрою печаткою ОВК про підсумки голосування в одномандатному окрузі №87.