Суд заарештував "приховані" активи дружини Медведчука на 440 млн грн

У СБУ зазначили, що Марченко підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань
Фото: oksana.marchenko.official / Instagram

За матеріалами Служби безпеки України, суд заарештував "приховані" активи дружини колишнього народного депутата, лідера забороненої в Україні партії ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксани Марченко на суму понад 440 млн грн. Про це 24 березня в Telegram поінформувала пресслужба СБУ.

У відомстві зазначили, що Марченко підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань.

"Рішення суду стосується 6,8% акцій ВАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь ім. Кузьміна" в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії. Це стратегічно важливе підприємство спеціалізується на промисловому виробництві майже 1 тис. видів сталі й металовиробів", – ідеться в повідомленні.

У СБУ наголосили, що арешт активів убезпечить їх від перереєстрації на підставних осіб і надалі дасть можливість передати на користь держави.

Слідчі СБУ вже повідомили Марченко про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених із метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Контекст:

Марченко з 2010-го до 2017 року вела шоу "Х-фактор" на українському телеканалі СТБ. Телеведуча покинула Україну ще до повномасштабного вторгнення РФ. 15 квітня вона дала пресконференцію в Москві.

Марченко і Медведчука занесено в санкційний список Ради нацбезпеки і оборони України. Санкції проти них ввели в лютому 2021 року. Видання ZN.UA із посиланням на джерела у РНБО повідомляло, що Марченко потрапила до санкційного списку через те, що є власницею Новошахтинського нафтопереробного заводу в Ростовській області.

Наприкінці лютого цього року за матеріалами СБУ суд заарештував майно Марченко на понад 5,6 млрд грн.

В Україні Медведчука підозрюють у держзраді й пособництві тероризму, він із квітня 2022 року був під арештом. У вересні Медведчука передали Росії в межах великого обміну полоненими. У січні 2023 року стало відомо, що президент України Володимир Зеленський позбавив Медведчука українського громадянства.

Марченко і Медведчук – куми президента Росії Володимира Путіна. Він хрестив їхню доньку Дарину.