Суд залишив Чауса під домашнім арештом, Україна евакуювала з Кабула громадян п'яти країн. Головне за день

В аеропорту Кабула 16 серпня виник хаос
Фото: EPA

"ГОРДОН" подає огляд основних подій понеділка, 16 серпня.

Ситуація в Афганістані

У ніч на 16 серпня Україна евакуювала з Кабула майже 80 осіб, це восьмеро громадян України, а також громадяни Нідерландів, Хорватії, Білорусі та Афганістану. Дев'ятеро евакуйованих громадян Афганістану попросили надати їм статусу біженців.

Увечері у МЗС України повідомили, що про евакуацію з Кабула просить ще майже 100 українців. Через критичну ситуацію в Кабулі літак з українцями не міг вилетіти.

В аеропорту Кабула виник хаос через велику кількість охочих вилетіти з країни. Люди вибігли на злітно-посадкову смугу і чіплялися за борт американського військового літака.

Президент Афганістану Ашраф Гані, який покинув країну після взяття Кабула талібами, за даними ЗМІ, полетів в Оман. Гані покинув країну, набивши грошима машини і вертоліт.

Чауса залишили під арештом

Апеляційний суд залишив колишнього суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса під домашнім арештом. Під час розгляду апеляції Чаус розповів, що сидів у підвалі в масці чотири місяці.

Семочка поновили на посаді

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Сергія Семочка про визнання незаконним його звільнення 2019 року з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України та поновлення його на цій посаді.

Коронавірус і вакцинація в Україні

В Одесі в дитячому центрі "Молода гвардія" виник спалах коронавірусної інфекції. Симптоми COVID-19 виявили у 42 дітей і двох працівників табору.

У МОЗ України до кінця цього року хочуть вакцинувати проти коронавірусу половину громадян країни. Головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що привілеї для щеплених проти COVID-19 громадян у країні можуть ввести після вакцинації 50% населення.

Глава МОЗ Віктор Ляшко закликав не зупиняти вакцинації проти коронавірусу в День Незалежності.

У київській мерії відбулися обшуки

16 серпня у КМДА провели чергові обшуки, правоохоронці прийшли в департамент транспортної інфраструктури і на комунальне підприємство "Дирекція з будівництва дорожньо-транспортних споруд міста Києва".

У мерії заявили, що обшуки спрямовані на формування негативного іміджу столичної влади.