Суд зобов'язав поліцію відкрити справу проти журналістів "Радіо Свобода" за втручання у приватне життя Медведчука – "Український вибір"

У "Радіо Свобода" вважають, що адвокати Медведчука хочуть залякати журналістів
Фото: Украинский выбор - Право народа / Facebook

Рух "Український вибір" уважає, що журналісти не мали права знімати приліт представника України на переговорах у Мінську Віктора Медведчука на приватному літаку з Москви, оскільки він не є "особою, уповноваженою на виконання функцій держави".

Печерський районний суд Києва 1 грудня зобов'язав поліцію відкрити кримінальне провадження стосовно журналістів "Радіо Свобода". Про це повідомила прес-служба руху "Український вибір", засновником якого є представник України в гуманітарній підгрупі на переговорах у Мінську Віктор Медведчук.

Рух уважає, що журналісти не мали права знімати приліт Медведчука на приватному літаку з Москви, оскільки він не є "особою, уповноваженою на виконання функцій держави".

"Право громадянина на недоторканність приватного життя зафіксовано частиною першою статті 32 Конституції України. Частина 2 цієї статті забороняє збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди", – ідеться в заяві.

Зі свого боку ведуча програми "Схеми" на "Радіо Свобода" Наталія Седлецька написала у Facebook, що журналісти знімали перельоти Медведчука тільки тому, що він "єдиний у країні, кому СБУ дозволила літати напряму між Україною та РФ, попри заборону прямого авіасполучення із країною-агресором".

"Важко переоцінити величину впливу кума президента Росії Віктора Медведчука на українську державу та політику. До нього не може застосовуватись визначення "приватна особа", він є "політично впливовою людиною", – підкреслила вона.

За словами Седлецької, адвокати Медведчука хочуть залякати або натиснути на редакцію "Схем", яка у своїх розслідуваннях виявила, що Медведчук літає до Москви не тільки заради обговорення долі заручників, але й для розв′язання конкретних бізнес-питань, зокрема щодо заправок ТНК в Україні.

Журналісти програми "Схеми" провели розслідування, під час якого зафіксували польоти Медведчука з України в Росію 9 вересня, 23 жовтня і 14 листопада 2016 року.

Голова СБУ Василь Грицак підтвердив, що Медведчук періодично літає з України в Росію, незважаючи на заборону Державіаслужби.

7 листопада 2017 року журналіст "Схем" Михайло Ткач повідомив, що охорона Медведчука перешкоджала роботі знімальної групи "Радіо Свобода" в аеропорту Київ. За його словами, авто знімальної групи з реєстратором заблокували, щоб перешкодити зняти приліт літака Медведчука з Росії і його вихід із термінала.

Журналісти опублікували відео інциденту і саме розслідування.

За фактом перешкоджання роботі знімальної групи відкрито кримінальне провадження.