Таран розповів про "дорожню карту" української армії від Зеленського й запевнив, що протиріч між Міноборони й Генштабом ЗСУ немає

Хомчак і Таран запевнили, що хоча в процесі виконання реформи ЗСУ виникають "тертя й спірні питання", протиріч у поділі повноважень між Генштабом і Міноборони немає
Фото: mil.gov. ua

Міністр оборони України Андрій Таран запевнив, що Міноборони й Збройні сили України єдині в розумінні необхідності посилення обороноздатності держави. Про це він сказав на брифінгу, передає кореспондент "ГОРДОН".

Таран повідомив, що минулого тижня президент України Володимир Зеленський визначив для Міноборони й ЗСУ такі завдання:

  • зміцнення української армії, яка має  функціонувати за принципами й стандартами НАТО;
  • підготовка плану комплектації ЗСУ зразками нової та якісно відремонтованої техніки;
  • визначення реальних кроків і строків їхнього виконання щодо переходу до професійної армії;
  • забезпечення всіх категорій військових гідною зарплатою;
  • піготовка програми забезпечення житлом усіх військових (як тих, хто зараз проходить службу, так і військових пенсіонерів, які роками чекають на житло).

Міністр назвав цей перелік дорожньою картою для Міноборони й ЗСУ і підкреслив, що вони "сповнені рішучості реалізувати поставлені завдання". "Ми єдині в розумінні необхідності посилення оборони України сьогодні, виконанні наших міжнародних зобов'язань і планомірного набуття військових критеріїв і стандартів для членства в НАТО", – сказав Таран.

Зі свого боку головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак запевнив, що процес реформування української армії триває і є серйозні досягнення. Він зазначив, що реформа розпочалася 2016 року, і протягом перших трьох років Міноборони й ЗСУ спільно зі стратегічними радниками країн-партнерів готували напрацювання щодо її виконання.

"Рік тому ми почали практичні дії. Це дуже серйозний захід... І цей процес сьогодні в нас у Міністерстві оборони й Збройних силах триває рік практично. Звичайно, є тертя, спірні питання, те, що сьогодні хтось опирається, хтось те хоче, хтось розуміє, хтось розібрався, хтось ні. Багато попереду, і в законодавчому плані, і розмежуванні повноважень за іншими сферами, але роботу і результати ми бачимо, і побачать усі", – пообіцяв він.

Під час брифінгу журналісти уточнили, чи планують якось прописати розмежування повноважень між Міноборони й Генштабом ЗСУ, у протиріччі яких на сьогодні закладено основу для численних конфліктів.

"Розмежування повноважень між міністром оборони та головнокомандувачем у нас прописано в законі України про національну безпеку. Крапка. Воно вже прописано", – категорично відповів Таран. Він додав, що відомства намагаються уточнити свої сфери відповідальності, завдання та повноваження, але протиріч у цьому питанні немає.

Наприкінці січня ЗМІ дізналися про конфлікт між міністром оборони з одного боку та головнокомандувачем і командувачем Повітряних сил ЗСУ – з іншого. InfoResist із посиланням на рішення Окружного суду від 12 січня повідомляв про позов Хомчака, що оскаржив результати службового розслідування Міноборони, за підсумками якого Таран оголосив суворі догани генералам ЗСУ у зв'язку з перевезенням спеціального вантажу в Руанду з Болгарії. У Міністерстві оборони тоді заявляли, що давати згоду на приватні перевезення за допомогою військових літаків має особисто міністр. А в Генштабі та Повітряних силах стверджували, що такі перельоти дають змогу тренувати пілотів, і жодні узгодження не потрібні.

За даними головного редактора видання "Цензор.НЕТ" Юрія Бутусова, Таран і Хомчак не розмовляли кілька місяців, із жовтня 2020-го, а їхні відомства вели між собою "справжні битви через контракти Іл-76, закупівлю "Дзвона", "Фортеці", медицину та інший військовий бізнес".

За даними "Бабеля", конфлікт залагоджував особисто президент.