"Тарасе, завтра останній день!" ГПУ опублікувала переписки в месенджері у справі про спробу підкупу Юрія Тимошенка

Костанчука заарештували 7 березня
Фото: Тарас Костанчук, голова ПП "Партія Захисників України" / Facebook

За підозрою у спробі підкупу кандидата у президенти, позафракційного нардепа Юрія Тимошенка 6 березня затримали голову Партії захисників України Тараса Костанчука та учасника бойових дій на Донбасі Олександра Іщенка. Спікер генпрокурора Лариса Сарган опублікувала фрагменти листування Костанчука з помічником Юрія Тимошенка, а також із людьми, підписаними як "Рома Р." і "Валєра (БЮТ)". Генпрокурор Юрій Луценко 7 березня заявляв, що номер "Валєри (БЮТ)" належить нардепу від "Батьківщини" Валерієві Дубілю.

Спікер генпрокурора України Лариса Сарган 7 березня опублікувала у Facebook фрагменти переписок у WhatsApp у справі про спробу підкупу кандидата у президенти, позафракційного нардепа Юрія Тимошенка.

На брифінгу 7 березня генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що було затримано лідера Партії захисників України Тараса Костанчука та Олександра Іщенка. За словами генпрокурора, переписку з Костанчуком вилучили з телефону помічника Юрія Тимошенка.

Як випливає з опублікованих Сарган скріншотів, Костанчук пропонував помічникові Тимошенка "варіанти" розвитку ситуації, якщо депутат подасть заяву про зняття кандидатури з виборів.

"Для Юри. Моя пропозиція. Виходить чистим із ситуації, стає героєм для народу, що не пішов на поводу у влади, не дав себе використати. Не продався Пороху. Стає відомим, публічною особою. Ми допомагаємо з розкруткою у ЗМІ. Стає одним із лідерів Партії захисників України, починає працювати на майбутні вибори, до Верховної Ради, на наступні президентські – кандидат від партії. Закривають кримінальні справи (і по тобі, і по ньому). З'являється фінансування роботи і політичної діяльності – приблизно 10 млн тільки на цей рік", – ідеться в повідомленні.

Також у листуванні зазначено "варіанти" у разі, якщо Юрій Тимошенко не захоче відкликати кандидатуру:

"1. Для народу Юра – запроданець, що працює на Пороха. Продав своє прізвище за якісь гроші... 2. Абсолютне забуття після виборів, більше нікому не буде цікавий, таких не люблять. 3. Кримінальні переслідування від МВС по членах комісії, які будуть займатися крадіжкою бюлетенів, фінансування, всього, за що придумають. 4. Обливання брудом у ЗМІ від опонентів Пороха. Залишиться в історії як людина, яка вдало використала своє прізвище".

Фото: Лариса Сарган / Facebook

Костанчук надсилав помічникові Тимошенка фото грошей і писав: "Не займайся фігньою. Насправді нічого боятися. Це надумано. Спеціально хтось лякає. Пішли, подамо заяву – і рухаємося далі. Може, у тебе сумніви якісь... Я ніколи не обманюю".

Помічник депутата відповів, що "сумніви бувають навіть перед самим собою".

"Ми знайомі не так давно, і в такій ситуації жодного разу не були. Плануємо побачитися з тобою о 19.00 – 20.00 біля мене", – відповів він і попросив надіслати зразок документа, який має підписати Тимошенко, щоб зняти кандидатуру.

Фото: Лариса Сарган / Facebook

Коментуючи скандал, пов'язаний зі спробою підкупу, Костанчук повідомляв у відеозверненні, що 4 березня він полетів за кордон разом із дружиною, відпочивати планував до 12 березня, але його "викликали з відпустки".

В опублікованій ГПУ переписці є повідомлення Костанчука від 5 березня, в якому він інформує помічника Тимошенка, що прилетів.

"Треба зустрітися у мене, обговорити деталі, зробити заяву (нотаріально завірену) і рухатися до ЦВК", – ідеться в повідомленні.

Потім Костанчук написав, що надіслав на пошту правильний зразок заяви для ЦВК і звернення для ЗМІ. Він також обіцяв "підтягнути бійців" до комісії для охорони депутата.

"Бійці з бойовим нагородним, будуть Юру охороняти скільки потрібно буде", – зазначав він. Але помічник депутата попросив почекати, щоб "погодити з Юрою".

Фото: Лариса Сарган / Facebook

Луценко на брифінгу також заявив, що під час затримання Костанчук та Іщенко передали правоохоронцям свої телефони. Сарган опублікувала кілька скріншотів із телефону Костанчука.

Людина, підписана як "Валєра (БЮТ)", написала Костанчуку: "Тарасе, завтра взагалі останній день! Напиши кілька слів", – на це Костанчук відповів: "Післязавтра. Валерію, не нервуйся, буде як буде".

"7 [березня] віддають бюлетені в друк, просто інформую", – зазначив "Валєра (БЮТ)".

Генпрокурор заявляв, що номер, підписаний як "Валєра (БЮТ)", належить нардепу від "Батьківщини" Валерієві Дубілю. За словами Луценка, у слідчих немає доступу до телефону депутата, оскільки на нього поширюється депутатський імунітет, але номер політика відомий, зокрема, самому Луценку.

Фото: Лариса Сарган / Facebook

Окрім цього, Сарган опублікувала скріншоти листування Костанчука з людиною, підписаною як "Рома Р."

"Ви бачите переписку між організатором цього підкупу кандидата у президенти Романом, прізвище якого нами встановлено", – сказав генпрокурор на брифінгу.

У переписці Роман розповідає Костанчуку, що "потрібно, щоб юристи правильно оформили документ".

"Зразок заяви на пошті. Заява нотаріально завірена повинна бути", написав він.

Також Роман надсилав Костанчуку текст звернення, де йдеться, зокрема: "Не бажаючи бути лялькою в чужих руках, усвідомлюючи, що моя участь у виборах може вплинути на результати голосування не на користь одного з кандидатів, я вирішив зняти свою кандидатуру з подальшої боротьби за посаду президента України".

Потім Роман написав: "Переживають. Тобі буде дзвонити Валера".

Пізніше Костанчук переслав Роману текст із "пропозиціями" для Юрія Тимошенка, який він також пересилав помічникові депутата.

"Там паніка. Просять дати інфу. Я сказав, що все гаразд", – написав Роман Костанчуку в одному з повідомлень.

"Не зай...буйте", – відповів Костанчук.

Фото: Лариса Сарган / Facebook

Фото: Лариса Сарган / Facebook

6 березня Луценко заявив про затримання правоохоронцями двох осіб, які намагалися вручити "долари США в еквіваленті 5 млн грн" Юрію Тимошенку за відмову балотуватися у президенти. У Держбюро розслідувань також повідомили про затримання двох осіб, одна із яких – лідер політичної партії. У Генпрокуратурі уточнили, що під час передання грошей затримали лише одного підозрюваного, який є головою партії, а другого затримали пізніше.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 157 (перешкоджання здійсненню виборчого права) Кримінального кодексу.

Юрій Тимошенко заявив, що йому 12 разів робили різні пропозиції у зв'язку з його наміром брати участь у виборах – намагалися залякати або підкупити.

Костанчук, зі свого боку, звинуватив у провокації Адміністрацію Президента.

Увечері 7 березня суд заарештував Костанчука та Іщенка із правом вийти під заставу 4 млн грн.