Телемарафон не виправдовує виділених на нього коштів, але подає якісну інформацію – Потураєв

Потураєв про баланс політсил у телемарафоні: Я вважаю, що такі перекоси – це негарно, вони викликають зауваження з боку західних партнерів
Фото: rada.gov.ua

Єдиний телемарафон уже не виправдовує виділених на нього коштів, вважає голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв. Про це він сказав в інтерв'ю "РБК-Україна", яке опублікували 5 серпня.  

Водночас, зазначив він, Національна суспільна телерадіокомпанія України теж має досить значний бюджет, і "дехто навіть говорить", що НСТУ не виправдовує цих грошей.

"З іншого боку, НСТУ є джерелом перевіреної, достовірної інформації. Чи бувають у них помилки? Звісно, бувають. Чи бувають у них відхилення від абсолютної політичної нейтральності? Бувають. Але таке трапляється всюди, і на ВВС теж. Бо кожна людина, яка працює в медіа, – це жива людина, зі своїми смаками, вподобаннями, баченням ситуації, і певна особистісна оптика все одно є. І це нормально", – заявив нардеп. 

Він визнав, що на марафоні є "дисбаланс у представленні політичних сил".

"Я це не вітаю, я вважаю, що мусять там бути представлені всі політики, які стоять на проукраїнських позиціях. Але марафон складається тепер із приватних виробників, є лише один державний канал, "Рада". А приватним виробникам ніхто ніколи не міг закинути, що вони мають жорстко дотримуватися політичної нейтральності, бо це приватні медіа. Знову-таки, я вважаю, що такі перекоси – це негарно, вони викликають зауваження з боку західних партнерів", – сказав Потураєв. 

Водночас він упевнений, що марафон подає якісну інформацію, "у тому сенсі, що він не транслює фейки". Потураєв також вважає, що про марафон не можна казати, нібито він "у рожевих окулярах", бо про проблеми в ефірі теж говорять. 

"Тому я вважаю, що до марафону є обґрунтовані питання, так, я вважаю, що в марафоні – криза, відповідно до показників, які знижувалися весь 2024-й, безумовно. Чи можна щось із цим робити? Очевидно, що можна і треба шукати якісь рішення. І коли постане питання про фінансування, так само поставити питання: "А які є плани – що країна отримає на ці гроші?" – резюмував депутат.

Контекст:

Телемарафон "Єдині новини" запустили 24 лютого 2022 року, у день повномасштабного російського вторгнення. Контент для нього виготовляють телеканали "Суспільне", "1+1", "Інтер", ICTV, "Рада" й "Ми – Україна". Гроші для телемарафону виділяють із держбюджету (видання "Детектор медіа" з посиланням на інформацію народного депутата від "Голосу", голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина повідомило, що на нього йде приблизно 1,7 млрд грн на рік).

Опитування Київського міжнародного інституту соціології за грудень 2023 року засвідчило, що довіра українців до телемарафону падає. Якщо у травні 2022 року йому довіряло 69% респондентів, то у грудні 2023-го – 43%.

У звіті про права людини в Україні 2023 року, опублікованому на сайті Держдепу, ідеться, що національний телемарафон порушує свободу висловлювання думок для засобів масової інформації.

У 2024 році жоден канал національного марафону, окрім "Суспільного", включно з парламентським телеканалом "Рада", не запрошував в ефір представників "Європейської солідарності", яка є другою найбільшою фракцією Верховної Ради, звернув увагу наприкінці травня "Детектор медіа". Представників фракції "Слуга народу" в ефір кликали 505 разів за перші чотири місяці 2024 року, удвічі більше, ніж представників усіх інших фракцій і груп парламенту разом узятих. 

Якщо до кінця 2024 року телемарафон "Єдині новини" не відновить довіри українців, його треба закрити, вважає Юрчишин. Проте прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що "телемарафон працює і буде працювати", щоб "перебити всі дезінформаційні, а також усі пропагандистські наративи російського ворога".