Тетерук: Росіяни з міжнародних організацій надсилають запити, щоб бути спостерігачами на виборах в Україні. Ми позбавимо їх такої можливості

Тетерук: Цікаво, хто проголосує проти
Фото: Тимофей Милованов / Facebook

У Верховній Раді не буде проблем з ухваленням законопроекту про неможливість участі спостерігачів із РФ на президентських і парламентських виборах в Україні. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив нардеп від "Народного фронту", один з ініціаторів законопроекту Андрій Тетерук.

Громадяни Росії – члени міжнародних організацій уже надсилають запити, щоб стати спостерігачами на українських виборах, однак їх законодавчо буде позбавлено такої можливості. Про це виданню "ГОРДОН" заявив нардеп від "Народного фронту" Андрій Тетерук, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді законопроекту про неможливість участі спостерігачів із РФ на президентських і парламентських виборах в Україні.

"Україна ввела санкції проти певних фізичних та юридичних осіб РФ. Однак вони не обмежують права Росії на делегування своїх спостерігачів під час президентської та парламентської виборчих кампаній в Україні. Саме тому ми маємо намір законодавчо унеможливити будь-яке втручання Москви в наші вибори. Тому я повністю підтримую законопроект про недопущення їхніх спостерігачів. Сподіваюся, його буде ухвалено до того, як почнуть працювати комісії на місцях. Хоча підстав для тривалого обговорення цього законопроекту немає. Думаю, він пройде за скороченою процедурою", – зазначив нардеп.

На його думку, проблем з ухваленням законопроекту у Верховній Раді виникнути не повинно.

"По суті, це попереджувальна дія, яка не дозволить Росії вдаватися до деструктивних заходів. Ми повинні бути готовими до будь-якого розвитку подій. Потрібно розуміти, росіяни з різних міжнародних організацій уже надсилають запити, щоб бути спостерігачами на українських виборах. Ухваливши закон, ми юридично позбавимо їх такої можливості. Я вважаю, що проблем з ухваленням законопроекту про неможливість участі на виборах в Україні спостерігачів від РФ не буде. Але мені особливо цікаво, хто проголосує проти", – сказав Тетерук.

Законопроект №9524, який забороняє росіянам бути спостерігачами на виборах в Україні, зареєстровано в парламенті 4 лютого.

31 березня 2019 року в Україні відбудуться президентські вибори, 27 жовтня – парламентські.

9 січня глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що на вибори президента не пустять спостерігачів із Росії.

18 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Москві надійшло запрошення від ОБСЄ скерувати російських спостерігачів на вибори в Україні.

У МЗС РФ наголосили, що будуть домагатися присутності на виборах російських спостерігачів.

У ЦВК нагадали, що Росію в Українській державі визнано країною-агресором, і попросили іноземні держави та міжнародні організації врахувати цю інформацію, ухвалюючи рішення про скерування на вибори в Україні офіційних спостерігачів.