"Тіньовий флот" РФ потрапив під санкції Великобританії, але 70 суден продовжують діяльність – ЗМІ

Частина цих суден належить і нею керує низка підставних компаній в Індії, Маврикії, ОАЕ та інших юрисдикціях, пишуть "Українські новини"
Фото: depositphotos.com

Чотири танкери з нещодавно опублікованого списку "тіньових" суден Росії вже зазнали санкцій із боку британської влади, але інші 70 танкерів залишаються в експлуатації й далі працюють на російську економіку. Про це повідомило 23 жовтня агентство "Українські новини" у статті "Після публікації списку суден "тіньового флоту" РФ Британія запровадила санкції".

Ці судна беруть участь в обходженні міжнародних обмежень і підтримують Росію у транспортуванні нафти, що забезпечує їй значні фінансові ресурси для ведення воєнних дій. Існування "тіньового" нафтового флоту підриває загальні зусилля міжнародної спільноти, спрямовані на обмеження фінансування агресії з боку РФ.

"Згідно з розвідданими, зібраними KSE, значна частина цих суден належить і управляється рядом підставних компаній в Індії, Маврикії, ОАЕ та інших юрисдикціях. Імовірно, ці компанії зрештою контролюються Тахіром Гараєвим – засновником 2Rivers (раніше Coral Energy) – та Етібаром Ейюбом, – ідеться в матеріалі. – Гараєв створив цілу мережу, яка спрямована на допомогу Росії та її "тіньовому флоту", що дозволяє країні продовжувати отримувати значні прибутки від торгівлі нафтою, попри міжнародні санкції. Ці прибутки забезпечують суттєве фінансування для воєнної машини Росії, що підтримує її агресивну політику".

Гараєв уже потрапив під санкції України і США, але й далі керує своїм бізнесом через контрольованих осіб і компанії. Він також перебуває в розшуку на вимогу турецької прокуратури. Паралельно він почав переоформлювати й перепродавати свої підприємства, тоді як інші учасники все ще не підпадають під санкції, що дає їм можливість підтримувати російські інтереси. Корпорація Coral Energy та пов'язані з нею компанії не лише обходять санкції, а й фактично забезпечують економічну підтримку Росії, що дає їй змогу зберігати свою військову присутність і чинити агресивні дії, пише агентство.

"Запровадження жорстких санкцій проти мережі компаній Гараєва значно обмежить можливість цих компаній вести подібну діяльність, що суттєво зменшить доходи Росії від експорту нафти й посилить ефективність санкційної політики, спрямованої на зупинення агресії", – ідеться в розслідуванні.