Тищенко заявив, що Стефанчук підписав йому заяву на відпустку. Але тільки для того, щоб він міг поїхати до Таїланду власним коштом

Нардеп і надалі стверджує, що їздив у середині січня до Таїланду у державних справах
Фото: Микола Тищенко / Facebook
Депутат Микола Тищенко, якого обрали у Верховну Раду від "Слуги народу", заявив, що виїхав з України в Таїланд до рішення Ради національної безпеки і оборони, яке забороняє депутатам покидати країну з особистою метою під час воєнного стану. Про це він розповів в інтерв'ю "Бабелю", яке опублікували 30 січня.

За його словами, він покинув Україну 10 січня, а про рішення РНБО президент України Володимир Зеленський оголосив 23 січня.

"Я навіть подивився у паспорті – 10 січня. Перетинав кордон за таким паспортом [показує біометричний паспорт]. Навіть не брав славнозвісний зелений дипломатичний паспорт, який дозволяє не стояти в чергах, а швидко перетинати кордон. Чому я це зробив? МЗС і президент заборонили брати в будь-які поїздки дипломатичні паспорти", – сказав Тищенко.

Він підкреслив, що фотографії, які використовували в соціальних мережах і ЗМІ як ілюстрацію поїздки, взяли з його особистої сторінки в Instagram, але вони – п'ятирічної давнини. Нардеп, як і раніше, стверджує, що їздив у державних справах для реалізації стратегії президента, але визнав, що спікер парламенту Руслан Стефанчук підписав йому дозвіл на відпустку, а не на відрядження.

"Усі, хто мав знати про це відрядження, отримали попередження, у мене є всі документи, де стоять підписи й пана Стефанчука, і пана [голови фракції "Слуга народу" у ВР Давида] Арахамії. Дивіться, у мене є відповідні документи. Я їхав сюди за власний рахунок. Підписана відпустка. Чому? Тому що я не маю морального права їхати у відрядження за рахунок держави  кожна копійка належить військовим. Я не мав морального права отримувати жодної копійки від держави на депутатські повноваження", – додав депутат.

Контекст:

26 січня стало відомо, що Тищенко поїхав у Таїланд. Він пояснив поїздку "титанічною" роботою в азійському регіоні і заявив, що у відрядженні.

Стефанчук повідомив, що не відправляв його у відрядження. Після розголосу інформації про поїздку Тищенка виключили з партії "Слуга народу" та звільнили з посади заступника голови парламентської фракції.

За даними Держприкордонслужби, Тищенко виїхав з України законно.

"Українська правда", посилаючись на джерела, 26 січня написала, що "Слуга народу" не може зібрати потрібну кількість голосів для виключення із фракції Тищенка, проте Палійчук у коментарі виданню "ГОРДОН" цю інформацію спростувала.

27 січня Палійчук повідомила у Telegram, що Тищенка виключено з фракції. "За результатами внутрішньофракційного опитування, яке було розпочато напередодні, прийнято рішення виключити Тищенка Миколу Миколайовича зі складу депутатської фракції політичної партії "Слуга народу", – написала Палійчук.