Ткаченко запропонував запланувати локдаун в Україні на новорічні свята

Ткаченко визнав зниження добової кількості захворілих на COVID-19
Фото: EPA

Міністр культури України Олександр Ткаченко запропонував ввести в усій країні двотижневий локдаун у період новорічних свят. Різдво і Новий рік, на думку міністра, можна зустріти онлайн.

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко запропонував запланувати локдаун на два тижні новорічних свят. Свою ідею він опублікував у Telegram 24 листопада.

"За озвученим наразі планом Міністерства охорони здоров'я, нас чекає поки що останній "карантин вихідного дня". Цього чекають усі, хто зараз не може працювати в умовах коронавірусних заборон і обмежень. Ідеться і про креативні індустрії, і про туризм, і про малий та середній бізнес", – написав міністр.

Глава Мінкульту констатував зниження добової кількості тих, хто заразився коронавірусом останніми днями, але далі ситуація має бути прогнозованою.

"Розтягнута в часі "червона зона" не може бути безкінечною через негативний вплив на економіку. Моя особиста думка – краще прогнозований локдаун, ніж тривала невизначеність. Тому я пропонував би, по-перше, запланувати двотижневий локдаун, пов'язаний із новорічними святами... А по-друге, відмовитися на Різдво та Новий рік від масових заходів і зустріти свята в режимі онлайн, наприклад у Zoom. Принаймні буде що згадати", – запропонував Ткаченко.

За його словами, безумовно, уряд має допомогти всім, хто фінансово страждає за умов безробіття.

Ткаченко 9 листопада говорив, що його відомство виступає проти "карантину вихідного дня" через наслідки для сфери культури. Мінкульт також вимагає 100 млн грн із фонду боротьби з коронавірусною інфекцією COVID-19 на зйомки патріотичних серіалів.

Про плани Кабінету Міністрів України запровадити у країні цілковитий локдаун на кілька тижнів говорив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків. Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги й медичного страхування Михайло Радуцький заявляв, що умовою для локдауну стане запровадження протоколу сортування хворих на COVID-19.

Кабінет Міністрів України 11 листопада запровадив "карантин вихідного дня" через збільшення кількості хворих на COVID-19. Глава МОЗ Максим Степанов пояснив, що йдеться про три вікенди, починаючи із 14–15 листопада. За його словами, МОЗ хотіло б ввести жорсткий карантин на три тижні, проте українська економіка цього не витримає. "Карантин вихідного дня" передбачає, що з 00.00 суботи до 00.00 понеділка в Україні працюватимуть виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. Ресторани, кав'ярні або інші заклади громадського харчування працюватимуть тільки на винос.

Низка українських міст відмовилася вводити "карантин вихідного дня". Окрім Івано-Франківська, проти виступили Львів, Дніпро, Житомир, Черкаси, Одеса, Луцьк і Тернопіль. Голови міст пояснили це тим, що такі карантинні заходи неефективні й матимуть негативні наслідки для економіки. Згодом в Одесі й Івано-Франківську все-таки посилили карантин у вихідні.

Поліцейські 14–15 листопада закрили 1,5 тис. магазинів, 800 закладів громадського харчування, 30 нічних клубів і 20 спортзалів; за фактами порушень правоохоронці склали майже 2 тис. адміністративних протоколів і відкрили дев'ять кримінальних проваджень. У Нацполіції України повідомили, що 21-го і 22 листопада зупинили роботу 969 закладів торговельного та побутового обслуговування, 327 закладів громадського харчування, 22 торговельних центрів і п'яти спортивних залів та басейнів.

23 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що "карантин вихідного дня" дає результати.

Депутати Верховної Ради України 23 листопада оскаржили в Конституційному Суді постанову Кабміну про "карантин вихідного дня".

В Україні станом на 24 листопада підтвердили 647 976 випадків коронавірусної інфекції, із них 12 287 – протягом останньої доби. Від початку епідемії у країні померло 11 263 пацієнти з COVID-19, одужало 299 358 осіб.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.