Томенко: Мінфін пролобіював, щоб залишився лише ключовий гравець лотерейного ринку

Микола Томенко: Якщо кінцевий власник – тренер із велоспорту, який живе мало не на кілька тисяч гривень, хто ж повірить, що мережею в 5 тис. точок займається зіц-директор?
Скріншот: Espreso.TV / YouTube

В Україні на ринку лотерей має бути представлено не менше ніж три–чотири компанії, уважає екс-нардеп і колишній віце-прем'єр-міністр із гуманітарних питань Микола Томенко.

Міністерство фінансів України лобіює законопроект, який дозволить залишитися на гральному ринку тільки одній компанії, заявив у ефірі "Еспресо" екс-нардеп і колишній віце-прем'єр-міністр із гуманітарних питань Микола Томенко.

"Зараз цікава історія вибору для прем'єр-міністра, оскільки Мінфін очевидно пролобіював, щоб тільки ключовий гравець лотерейного ринку залишився на ринку. Він у нас фактично один легальний – це не секрет, це "Національна лотерея" ("Українська національна лотерея". – "ГОРДОН"). Цей гравець сумнівно позбавив права інших... Будь-яка монополія – "Укрспирт" або "Національні лотереї" – це шлях у нікуди", – заявив політик.

Томенко додав, що, імовірно, саме юристи "Національної лотереї" написали Мінфіну умови ліцензування лотерей, відповідно до яких може бути створена "жорстка монополія" та ситуація, "коли раз у рік лотерейний бізнес контактує з Мінфіном, а з податковою нічого не робить". Найважливіше запитання в цій ситуації, уважає екс-віце-прем'єр, – хто кінцевий власник компанії, якій вигідні нові правила.

"Якщо кінцевий власник – тренер із велоспорту, який живе на кілька тисяч гривень, ну ви що, хто ж повірить, що в країні мережею 5 тис. точок, яка робиться разом із владою, займається зіц-директор? На мою думку, якщо Гройсман (прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. – "ГОРДОН") це підписує, то він учасник цієї афери, де фактично в тінь виводяться десятки мільярдів гривень. Я вважаю, що цю аферу треба зупинити. У нас є закон, вносьте зміни до закону. Не відновлюйте гральний бізнес, а упорядковуйте лотерейну діяльність, думайте, як це робити, повертайте конкуренцію. Щонайменше повинно бути три–чотири гравці", – заявив Микола Томенко.

Відео: Espreso.TV / YouTube

Гральний бізнес заборонили в Україні влітку 2009 року.

Робота лотерей М.С.Л. і "Патріот" в Україні була заборонена у зв'язку з уведеними у 2015 році Радою національної безпеки і оборони (РНБО) санкціями.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у листопаді минулого року закликав Верховну Раду України терміново ухвалити "будь-який законопроект", що встановлює правила на ринку грального бізнесу, і оцінив недоплачені податки з цього сектору на суму не менше ніж $300 млн.

"Еспресо" зазначає, що за словами експерта з лотерейної тематики Зоряни Топорецької, чиновники Мінфіну у своєму законопроекті пропонують дозволити ігрові зали з лотерейними терміналами самообслуговування. Також, за її даними, відомство не вимагає сертифікації програмного забезпечення.

У грудні 2015 року поданий Кабінетом Міністрів законопроект про детінізацію ринку азартних ігор відхилив комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв у жовтні 2016 року, що потрібно офіційно дозволити діяльність казино в елітних закладах із обмеженим доступом.