"Це моя відповідальність". Макрон відповів на запитання, чи відповість він на телефонний дзвінок від Путіна

Макрон казав, що не відкидає ймовірності скерування західних військ на війну в Україну
Фото: ЕРА

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що відповість на телефонний дзвінок президента країни-агресора Росії Володимира Путіна, якщо той раптом зателефонує. Про це він сказав в інтерв'ю українським журналістам для національного телемарафону, який транслює, зокрема, телеканал "Ми – Україна".

"Так, я підніму. Я відчуваю, що це моя відповідальність, і я послухаю, що він пропонуватиме. Я вважаю, що роль Франції – бути "нервом війни". Це те, що [колишній прем'єр-міністр Великобританії Вінстон] Черчилль називав", – відповів Макрон.

За словами президента Франції, "треба, з одного боку, передати Україні все необхідне, щоб посилити її обороноздатність, військову техніку, але водночас сприяти, щоб була деескалація".

"Нам треба вийти на сталий, стійкий і справедливий мир. Якщо раптом він захоче щось запропонувати, я послухаю", – підкреслив Макрон.

Він додав, що мирні переговори про війну Росії проти України "будуть можливі виключно у тому випадку, якщо на це погодяться обидві сторони".

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року Макрон неодноразово телефонував Путіну.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Rai 1, опублікованому 13 травня 2022-го, розповів, що президент Франції "хотів відшукати ті чи інші результати" в посередництві між країнами, але не зміг цього зробити не з вини України – "він не знайшов їх із боку РФ". "А мені пропонувати деякі речі, пов'язані з поступками на наш суверенітет, заради того, щоб зберегти обличчя президенту Путіну... Мені здається, що це не дуже коректно з боку тих чи інших лідерів, – наголошував президент України. – Ми не готові зберігати щось комусь і втрачати за це наші території... Це втрачений час".

Водночас у команді Макрона, коментуючи заяви Зеленського, запевнили, що президент Франції не пропонував Україні піти на територіальні поступки.

1 грудня Макрон заявив, що не закликатиме владу України до компромісу з РФ на невигідних для української сторони умовах, а 19 грудня – що, як і раніше, наполягає на мирних переговорах, і якщо вони відбудуться, Росія, як і Україна, має дістати гарантії безпеки.

Наприкінці лютого 2024 року Макрон сказав, що не відкидає скерування західних військ на війну в Україну, пообіцявши зробити "все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну".

14 березня в інтерв'ю телеканалам TF1 і France 2 Макрон назвав себе "відповідальним лідером", котрий найдовше намагався вмовити Путіна припинити агресію проти України.