"Це наш план". Кулеба заявив, що членство України в ЄС не відбудеться за ніч, але "може відбутися за дві ночі, а не за роки"

Україна прихильна до імплементації рекомендацій ЄС, зазначив Кулеба
Фото: EPA
Україна імплементує рекомендації Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу країни до Євросоюзу, і, якщо Київ готовий діяти швидко, ЄС "має діяти швидко також".

Про це 31 серпня на конференції Forum 2000 у Празі (Чехія) заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Захід транслювали у Facebook МЗС України.

"Можливо, членство в ЄС не відбудеться за ніч, але воно може відбутися за дві ночі, а не за роки. Це наш план", – сказав Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що Україна прихильна до імплементації рекомендацій ЄС.

"Я думаю, ми всі заслуговуємо на трохи оптимізму. Тому що традиційно, коли хтось говорить про європейську інтеграцію України, природно, завжди додають таке речення: "Ну, на це можуть піти роки, на це може піти багато часу". А що, якщо ні? Три місяці тому ніхто не вірив, що Україна стане країною-кандидатом. Ми чули таку само історію: "Ну, це займе багато років, поки це станеться", – наголосив Кулеба.

Україна крок за кроком рухається до повноправного членства в Європейському союзі, сказав президент Володимир Зеленський 30 серпня.

Він повідомив, що підписав документи про приєднання до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами та до Конвенції про процедуру спільного транзиту, які є фактичною реалізацією "митного безвізу".

"Ми зробили це за рекордний строк... Україна буде повноправним членом ЄС – і ми вже ближче з Європою, ніж будь-коли в попередні десятиліття", – сказав Зеленський.

Контекст:

28 лютого, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заяви подали Грузія та Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ до ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися в Брюсселі на саміт, на якому розглянули заявки трьох країн, надали Україні й Молдові статус кандидата, визнали європейську перспективу Грузії та заявили про готовність надати їй статус кандидата, щойно буде вирішено пріоритетні питання.

Україна хоче виконати всі рекомендації Єврокомісії до кінця року, заявила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.