"Ці інструменти впливу близькі до цензурування". Віцеспікерка Кондратюк заявила, що в Україні розпочався перехід до одержавлення деяких медіа

Олена Кондратюк: Потрібно усвідомлювати всі інструменти, які можна використовувати, щоб це не перетворилося на цензурування
Фото: censor.net

І в попередньому, і в цьому скликанні Верховної Ради політики висловлюють думку, що держава має різними інструментами більше впливати на інформаційну політику та інформаційну безпеку, але у цьому питанні треба бачити тонку грань, яка розмежовує інформаційну безпеку і свободу слова, заявила в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк.

"У нас у суспільстві, владі й опозиції завжди борються два когнітивні дисонанси. Ми хочемо ліберального підходу до законодавства, зокрема й до медійної сфери. Ми хочемо, щоб було більше самоврядування, самоорганізації, відповідальності кожного. З іншого боку, ми хочемо сильної держави, сильної руки. І у попередньому, і в цьому скликанні чуємо, що держава має різними інструментами більше впливати на інформаційну політику, інформаційну безпеку. Наприклад, ви бачите, що ми від роздержавлення переходимо до одержавлення деяких медіа. І виходить, що держава не тільки мусить дбати про свою безпеку, а й нав'язує інструменти впливу, і ці інструменти впливу близькі до цензурування. Тому, коли ми говоримо про подолання фейків, мені здається, треба бачити тонку грань, що розмежовує інформаційну безпеку і свободу слова. І усвідомлювати всі інструменти, які можна використовувати, щоб це не перетворилося на цензурування", – наголосила Кондратюк і додала, що телебачення та радіо в Україні дуже зарегульовані.

Політикиня наголосила, що реформування парламентського телеканала "Рада" вже викликало критику.

"Ви знаєте, що зараз з'являється багато застережень у керівництва різних фракцій і особливо меншості до того, як зараз діє канал "Рада". З'явилося дуже багато критики з боку опозиційних сил. Триває тестове мовлення, але вже не було брифінгів деяких депутатів, ми не бачимо повного висвітлення роботи комітетів Ради. Мені здається, це теж може впливати на довіру до парламенту. Тому ми маємо винести на розгляд Верховної Ради, що далі робити з цим каналом", – заявила віцеспікерка.

Контекст:

15 грудня спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про оновлення телеканала "Рада". "Відсьогодні він починає мовлення у форматі HD. Незабаром глядачі побачать не лише якісну картинку, а й нові студії, оновлений майданчик для брифінгів і пресконференцій", – ідеться у повідомленні.

Команда президента України Володимира Зеленського зацікавлена у створенні медіахолдингу, до якого увійшли б державні телеканали "Дом" та "Рада", а також приватний "24 канал", писав "Телеграф". Метою появи такого медіаресурсу є посилення інформаційного супроводу діяльності монобільшості у Верховній Раді – фракції "Слуга народу", повідомляло видання.

3 грудня перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко спростував чутки про створення медіахолдингу президента України Володимира Зеленського, заявивши, що влада "науковою фантастикою не займається".