"Цікавим досвідом було годину сидіти навпроти Киви". Комітет ВР не підтримав пропозиції позбавити журналіста Мокрика акредитації

Мокрик: Моя позиція була максимально проста: є положення про акредитацію журналістів у Верховній Раді
Фото: Danylo Mokryk / Facebook

Журналіст проєкту розслідувань Bihus.info Данило Мокрик 15 грудня повідомив у Facebook, що парламентський комітет із питань свободи слова не підтримав ініціативи народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Іллі Киви позбавити його акредитації при Верховній Раді України.

"Моя позиція була максимально проста: є положення про акредитацію журналістів у Верховній Раді, і там є пункт 20, у якому перелічені підстави для позбавлення акредитації. Ось вони всі: "...у разі неодноразового або грубого порушення особою порядку та процедури роботи Верховної Ради України, порядку допуску до приміщень Верховної Ради України, умов і загального режиму роботи парламенту, встановленого у Верховній Раді України порядку доступу до інформації та документів і технічних засобів". Крапка. Якщо таких порушень не зафіксовано, позбавляти акредитації немає підстав", – наголосив Мокрик.

За його словами, незважаючи на це, голова комітету, нардеп від ОПЗЖ Нестор Шуфрич та керівниця пресслужби парламенту Ірина Кармелюк однаково пропонували позбавити його акредитації.

"Однак комітет у цілому (поки що) таку пропозицію не підтримав. Окремо цікавим досвідом було годину сидіти навпроти Іллі Киви", – написав журналіст.

Контекст:

1 грудня проєкт Bihus.info повідомив, що 16 листопада під час обшуків у будинку Киви у Козині Київської області правоохоронці виявили зливки золота на суму понад 1 млн грн, а також картину, на якій його зображено в образі італійського диктатора Беніто Муссоліні. Про це журналісти Bihus.info розповіли з посиланням на свої джерела. У випуску цієї програми саме Данило Мокрик продемонстрував фотографії грошей та золота, нібито знайдених під час обшуку будинку Киви.

2 грудня автори видалили відео із цим сюжетом, керівник проєкту Денис Бігус попросив вибачення в аудиторії та ЗМІ, які поширили цю інформацію, оскільки, за його словами, джерело Bihus.іnfo у правоохоронних органах надало їм для розслідування фото, пов'язане не з Кивою, а з іншою справою.

Після цього Кива звернувся до парламентського комітету з питань свободи слова з вимогою про позбавлення Мокрика акредитації при Верховній Раді за "грубе порушення журналістської етики та поширення відверто неправдивої інформації".