У Держдепі США заявили, що НАТО не буде працювати з РФ у звичайному режимі, поки вона не виконає Мінських угод і не поверне Криму

У НАТО поки що не будуть співпрацювати з РФ у звичайному режимі
Фото: EPA

Держсекретар США Майк Помпео і міністри закордонних справ країн – членів НАТО підтвердили, що НАТО поки не буде працювати з РФ, зазначила спікер Держдепартаменту США Гізер Ноєрт.

НАТО не буде повертатися до звичайної роботи з Росією, поки вона не виконає Мінських угод і поки Крим не буде повернуто до складу України. Про це у Twitter 27 квітня написала спікер Держдепартаменту США Гізер Ноєрт.

"Держсекретар Помпео (держсекретар США Майк Помпео. – "ГОРДОН") і міністри закордонних справ країн НАТО підтвердили: Північноатлантичний альянс не повернеться до роботи у звичайному режимі з Росією доти, доки Росія не виконає своїх зобов'язань у межах Мінських домовленостей, не виведе сил і не припинить підтримки підконтрольних сил на Донбасі та не поверне контролю над Кримом Україні", – заявила Ноєрт.

Відносини Кремля і НАТО ускладнилися після анексії Росією Криму і початку бойових дій на сході України.

У червні 2017 року голова військового комітету НАТО генерал Петр Павел повідомив, що Росія збільшує свій військовий потенціал практично на всіх фронтах, тому НАТО необхідно бути напоготові, щоб не допустити сценарію анексії Криму і вторгнення у Східну Україну.

14 вересня 2017 року глава Генерального штабу збройних сил Росії Валерій Герасимов і головнокомандувач сил НАТО в Європі Кертіс Скапаротті спілкувалися телефоном і підкреслили, що РФ і Альянс "зберігають лінії комунікації між військовими відомствами заради більшої передбачуваності та прозорості військових активностей". У прес-центрі штаб-квартири НАТО тоді заявили, що Альянс не змінював стратегії щодо Росії, і нагадали про заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга, у якій ідеться: "Ми посилили нашу колективну безпеку, але залишаємося відкритими до діалогу. Ми зберігаємо економічні санкції. Але ми використовуємо військові лінії комунікації".

У лютому 2018 року заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що НАТО припинив практичне співробітництво з Росією за військовою лінією.