У Дніпрі відсвяткували "радянський" День прикордонника. Активісти звернуться у СБУ

Учасники заходу пояснили, що знають, що в Україні День прикордонника святкують 30 квітня, але хочуть дотриматися своїх старих звичаїв і звичок
Фото: dp.informator.ua

Активісти Дніпра підготували звернення в поліцію, СБУ, Офіс президента й Український інститут національної пам'яті у зв'язку з тим, що 28 травня в місті відбулися урочистості на честь Дня прикордонника в ухвалений у СРСР день і з використанням радянської символіки. Про це ініціатор звернень Андрій Куліш повідомив "Радіо Свобода".

За його словами, учасники заходу публічно розгорнули прапор із серпом і молотом, було помічено роздавання матеріалів, що пропагують Російську Федерацію, її символіку і війська.

"Ми не проти того, що ці люди, які служили, можуть зустрітися з друзями, – це їхнє право. Ми проти того, коли демонструється символіка російська й комуністична, яка заборонена законом. Ця акція складала враження проросійської, прорадянської, тому що жодного українського символу не було. Були заборонені законом серп і молот на прапорі, були матеріали із зображенням російських військ, російського прапора. Мене турбує, що долучалися діти, які були одягнені в радянську форму, тримали в руках мапу СРСР", – сказав Куліш.

Активісти просять правоохоронців відкрити кримінальне провадження, а Інститут нацпам'яті – дати свою оцінку й публічно відреагувати.

Як повідомляє місцеве видання "Информатор", святкування відбулося біля пам'ятника загиблим воїнам-афганцям. Участь у ньому взяло понад 100 людей із квітами й у зелених кашкетах. На площі поставили колонку й увімкнули тематичні пісні. Перед присутніми виступили голови обласних і міських спілок ветеранів, охочі поклали квіти на спомин про загиблих прикордонників. Крім того, дітей восьми і 12 років посвячували в "юні прикордонники" за перемогу в конкурсі патріотичної пісні.

Фото: dp.informator.ua

Учасники заходу розповіли журналістам, що знають, що в Україні День прикордонника святкують 30 квітня, але хочуть дотриматися своїх старих звичаїв і звичок.

"Ми того гартування. Я визнаю свято українських прикордонників, але ми своє дістали в ті роки, коли народилися і служили, віддавали честь і шану своїй державі. Виконували наказ", – розповів Микола Котенко, який служив в армії з 1985-го до 1987 року.

Контекст:

У СРСР і тепер у Росії День прикордонника святкують 28 травня. В Україні з 2018 року це свято перенесли на 30 квітня. Дату змінили з нагоди 100-річчя встановлення на російсько-українському кордоні державних символів України армією УНР 1918 року.

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила пакет законів про декомунізацію. Вони забороняють радянську символіку й засуджують комуністичний режим. 15 травня 2015 року закони підписав тодішній президент України Петро Порошенко, а 21 травня того самого року вони набули чинності.