У Дніпрі затримали підозрюваного в убивстві Фаріон – Зеленський

Зеленський: Операція із затримання була дуже непростою
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

25 липня у Дніпрі затримали підозрюваного в убивстві колишньої народної депутатки й мовознавиці Ірини Фаріон. Про це президент України Володимир Зеленський повідомив у Telegram.

"Щойно міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко доповів мені про затримання у Дніпрі підозрюваного у скоєнні вбивства Ірини Фаріон. Операція із затримання була дуже непростою. Протягом цих днів над розкриттям убивства працювали сотні фахівців Національної поліції України, СБУ та інших служб", – написав він. 

Президент подякував усім, хто займається розслідуванням і "наближає встановлення повної правди". 

"Затримано 18-річного хлопця. Тривають необхідні слідчі дії та експертизи. Доручив міністру внутрішніх справ представити суспільству всі деталі", – додав Зеленський.

Контекст:

Фаріон була нардепкою від партії "Свобода" із 12 грудня 2012 року до 27 листопада 2014 року. Після цього викладала, вела активну громадську діяльність. У листопаді 2023 року СБУ відкрила кримінальне провадження у зв'язку з її висловлюваннями та публікаціями.

Увечері 19 липня у Львові з вогнепальної зброї стріляли у Фаріон. За інформацією ЗМІ, коли вона вийшла з будинку, чоловік 20–25 років підбіг і вистрілив їй у голову. За кілька годин у Львівській ОВА повідомили, що Фаріон померла, попри зусилля медиків. У поліції кваліфікували злочин як умисне вбивство.

У МВС назвали дві головні версії вбивства Фаріон – громадська та політична діяльність, особиста неприязнь. У відомстві не відкинули також "російського сліду". 21 липня поліція оголосила в розшук чоловіка, який може бути причетним до вбивства. За даними ЗМІ, він приходив у двір будинку, де жила Фаріон, щодня, окрім суботи та неділі, в однаковому одязі, у дні, що передували вбивству, його зафіксували камери. Слідство вважає вбивство замовним, а розшукуваного чоловіка – виконавцем, зазначило "Суспільне".