У Харкові виборців мотивують голосувати за допомогою подарунків та дзвінків – "Опора"

У Харкові працюють локації, де за фото поряд із виборчою дільницею видають квитки на футбол, на ковзанку та знижки у фітнес-клуб
Фото: oporaua.org
У Харкові, де 31 жовтня відбуваються вибори мера, виборцям надходять масові дзвінки із запрошенням прийти на дільниці та проголосувати. Про це повідомила громадянська мережа "Опора".

"Дзвінки відбуваються з номера +380 63 709 43 68. У повідомленні жіночий голос закликає прийти на вибори, вказує, що для голосування потрібен лише паспорт, а на дільницях є всі засоби захисту від коронавірусу. Наприкінці повідомлення йдеться: "Зроби свій вибір. Люби, захищай, обирай Харків", – зазначили у повідомленні.

В "Опорі" наголосили, що останні слова корелюють із прихованою агітацією за секретаря міськради, кандидата в мери Харкова Ігоря Терехова, яку було розміщено у центрі міста. Її виявили 30 жовтня, у "день тиші", повідомив сайт "Опори".

За інформацією спостерігачів, із цього номера телефону жителям Харкова телефонували та пропонували назвати дані для надання "Картки харків'янина".

"Опора" також повідомила, що сьогодні у Харкові працюють локації, де за фото поряд із виборчою дільницею видають подарунки – квитки на футбол, квитки на ковзанку, знижки у фітнес-клуб.

"Анонси заходу було розміщено на сайті політичної партії, чий кандидат бере участь у виборах. Офіційно захід організовано міськими молодіжними організаціями. У повідомленні було вказано, що для участі необхідно зробити селфі на тлі номера своєї виборчої дільниці та показати його в одній зі спеціальних локацій. При цьому всі учасники конкурсу можуть виграти ще й iPhone 13, розіграш якого відбудеться одразу після закриття виборчих дільниць – о 20.10 на головній сцені парку Горького”, – розповіли у громадянській мережі.

За словами координатора ГО "Опора" Миколи Зінченка, ці заходи організують для мобілізації виборців та поліпшення явки.

"Однак назвати такі технології доброчесними – важко. Адже інформацію поширюють ресурси, пов'язані з конкретним кандидатом і політичною партією, що висунула цього кандидата", – сказав Зінченко.

Контекст:

Позачергові вибори мера Харкова відбуваються 31 жовтня. Їх призначили у зв'язку зі смертю попереднього глави міста Геннадія Кернеса, який помер через ускладнення після COVID-19 у грудні 2020 року.

На посаду мера Харкова претендує 10 кандидатів.