У Хмельницькій області волонтеркою в опитуванні від Зеленського була 11-річна дівчинка – Клименко

Клименко: На маму дівчинки склали протокол щодо невиконання обов'язків щодо виховання дитини
Фото: npu.gov.ua

Голова Нацполіції України Ігор Клименко підтвердив факти залучення дітей до всеукраїнського опитування, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським.

У Хмельницькій області волонтеркою у всеукраїнському опитуванні, ініційованому президентом України Володимиром Зеленським, була 11-річна дівчинка. Про це на брифінгу 25 жовтня повідомив голова Нацполіції України Ігор Клименко, пише пресслужба відомства у Facebook.

"На маму ми склали протокол щодо невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей", – сказав Клименко.

За його інформацією, діти віком 14–18 років можуть займатися волонтерською діяльністю за згодою батьків. Чи всі батьки малолітніх волонтерів дали згоду на участь дітей в опитуванні, проведеному 25 жовтня, поліції належить з'ясувати.

ому що частина неповнолітніх осіб, які брали участь в опитуванні та, можливо, є неповнолітніми, були без документів", – уточнив голова Нацполіції.

Факти участі неповнолітніх в опитуванні сьогодні публікували користувачі соцмереж.

Народна депутатка від "Європейської солідарності" Ірина Геращенко звернулася до Денісової, дитячого омбудсмена Миколи Кулеби і першої леді України Олени Зеленської із закликом відреагувати на факт участі неповнолітніх у проведенні всеукраїнського опитування, ініційованого Зеленським. Вона оприлюднила фото 14-річного волонтера з Костополя Рівненської області та закликала дати цим фактам правову оцінку.

Уповноважена Верховної Ради із прав людини Людмила Денісова заявила, що участь неповнолітніх волонтерів у проведенні президентського опитування не порушує закон, якщо на це давали згоду їхні батьки.

13 жовтня Зеленський заявив, що в день місцевих виборів, 25 жовтня, українцям запропонують відповісти на "п'ять важливих питань":

  • Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?
  • Чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжкохворих?
  • Чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про застосування гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом?

У Центральній виборчій комісії повідомили, що не займаються підготовкою опитування. Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.

21 жовтня стало відомо що опитування профінансує партія "Слуга народу". У політсилі заявили, що це законно, оскільки партія не буде проводити дослідження сама, а укладе договір із компанією, яка проводить соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", проведеним 20–21 жовтня, до ініціативи Зеленського провести опитування позитивно ставиться 43% українців, негативно – 25%, нейтрально – 30%.